Magazin Godine Zdravlje

Dvojezičnost štiti od demencije

Istraživanje koje je predvodila kanadska naučnica, neuropsiholog Elen Bjalistok (Ellen Bialystok), pokazalo je da dvojezičnost pomaže u odlaganju pojave Alchajmerove bolesti.

Prvo je pokazano da među osobama koje normalno stare dvojezične osobe imaju bolje kognitivne funkcije od osoba koje svakodnevno govore samo jedan jezik. Zatim je sprovedeno istraživanje među 400 osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti.

U proseku, dvojezične osobe su počele da pokazuju znake Alchajmerove bolesti pet do šest godina kasnije u odnosu na druge. Iako su i dvojezične osobe imale Alchajmerovu bolest, dok je bolest uzimala maha, ti ljudi su nastavljali da funkcionišu na višem nivou. Mogli su duže da se nose sa bolešću.

Bitno je napomenuti da se dvojezičnom osobom smatra ona osoba koja se svakodnevno služi sa oba jezika.

Međutim, učenje stranog jezika u bilo kom dobu povećava kognitivne rezerve. A o tim rezervama treba da razmišljamo podjednako kao i o onim materijalnim. Ako ne i više.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija