Početna Magazin Godine Neke česte unakrsne alergijske reakcije

Neke česte unakrsne alergijske reakcije

Neke česte unakrsne alergijske reakcije

Kod ljudi koji su alergični na polen, neke vrste voća, povrća, koštunjavih plodova i svežih začina mogu da izazovu unakrsnu alergijsku reakciju 

Kod mnogih ljudi koji su alergični na polen, neke vrste voća, povrća, koštunjavih plodova i svežih začina mogu da izazovu unakrsnu alergijsku reakciju (polen – hrana) koja izaziva osećaj peckanja ili svraba u ustima.

Kod nekih ljudi, sindrom, koji se ponekad naziva oralni alergijski sindrom, može da izazove oticanje grla ili čak anafilaksu. Proteini u tim namirnicama izazivaju reakciju jer su slični proteinima alergena koji su prisutni u određenim vrstama polena.

Na primer, ako je osoba alergična na polen breze, može takođe reagovati na jabuke; ako je alergična na ambroziju, možda će reagovati na dinje.

Kuvanje voća i povrća može sprečiti ovu reakciju. Većina kuvanog voća i povrća ne izaziva unakrsnu reakciju. Evo spiska čestih unakrsnih alergijskih reakcija:

  • Polen breze – jabuka, šargarepa, celer, lešnik, breskva, kruška
  • Polen ambrozije – banane, biljke iz familije tikve (dinja, lubenica, tikvice…)
  • Bilje (trave, žitarice…) – biljke iz familije tikve (dinja, lubenica, tikvice…), pomorandža, kikiriki, paradjz, beli krompir
  • Polen pelina – jabuka, biber, šargarepa, celer, beli luk, crni luk, pojedini začini (kumin, peršun, korijander, seme anisa i komorača)

Ovaj spisak nije konačan. Druge namirnice koje se često spominju su kivi, trešnje, kajsije, semenke suncokreta…