Kod ljudi koji su alergični na polen, neke vrste voća, povrća, koštunjavih plodova i svežih začina mogu da izazovu unakrsnu alergijsku reakciju
Kod mnogih ljudi koji su alergični na polen, neke vrste voća, povrća, koštunjavih plodova i svežih začina mogu da izazovu unakrsnu alergijsku reakciju (polen – hrana) koja izaziva osećaj peckanja ili svraba u ustima.
Kod nekih ljudi, sindrom, koji se ponekad naziva oralni alergijski sindrom, može da izazove oticanje grla ili čak anafilaksu. Proteini u tim namirnicama izazivaju reakciju jer su slični proteinima alergena koji su prisutni u određenim vrstama polena.
Na primer, ako je osoba alergična na polen breze, može takođe reagovati na jabuke; ako je alergična na ambroziju, možda će reagovati na dinje.
Kuvanje voća i povrća može sprečiti ovu reakciju. Većina kuvanog voća i povrća ne izaziva unakrsnu reakciju. Evo spiska čestih unakrsnih alergijskih reakcija:
- Polen breze – jabuka, šargarepa, celer, lešnik, breskva, kruška
- Polen ambrozije – banane, biljke iz familije tikve (dinja, lubenica, tikvice…)
- Bilje (trave, žitarice…) – biljke iz familije tikve (dinja, lubenica, tikvice…), pomorandža, kikiriki, paradjz, beli krompir
- Polen pelina – jabuka, biber, šargarepa, celer, beli luk, crni luk, pojedini začini (kumin, peršun, korijander, seme anisa i komorača)
Ovaj spisak nije konačan. Druge namirnice koje se često spominju su kivi, trešnje, kajsije, semenke suncokreta…