Početna Magazin Godine Javna služba kao jedina služba (2)

Javna služba kao jedina služba (2)

Prednosti javne službe mahom su jasne, naročito u ekonomiji kao što je naša, gde drugi poslovi, i kada ih ima, ne nude beneficije, poštovanje Zakona o radu, regulisanje staža i doprinosa, itd.

Međutim, kao što je Đinđić primetio upoređujući vladu Srbije sa Mančester junajtedommesto u vladi daje reference za poslovnu karijeru kakve retko koji posao u privatnom sektoru nudi. Ovo naravno ne važi samo za vladu. Tu su i mesta u upravnim odborima velikih preduzeća (javnih, društvenih, komunalnih, u restruktuiranju, itd), rukovodeće pozicije u državnim službama, lokalnim samoupravama, i mnoge druge.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Javna služba u Srbiji podseća na onu zapadnjačku izreku: Jedina igra u gradu (only game in town). Što će reći: partijskom lojalnošću lakše je doći do pozicije sa koje se upravlja milionima (nekih novčanica), nego upornim radom doći do odgovarajuće pozicije u privatnom sektoru.

Međutim, nije reč (samo) o tome da ste „na izvoru“ novca. Partijska pozicija pruža mogućnost da odlučujete o velikim i skupim projektima, državnom ili opštinskom budžetu, već u svojim poznim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama. Tako narod, i posle Vašeg fakulteta, nastavlja da plaća Vaše profesionalno usavršavanje i gradnju Vaše lične karijere.