Početna Magazin Godine Malverzacije u filijali PIO fonda Požarevac?

Malverzacije u filijali PIO fonda Požarevac?

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) součen je sa optužbama za nezakonite isplate naknada za isplatu zaostalih penzija preminulih penzionera i naknada za pogrebne troškove, piše list Alo.

Samo preko požarevačke filijale Fonda, srpski penzioneri su oštećeni za skoro osam miliona dinara, a postoje i sumnje da je i u drugim filijalama dolazilo do sličnih zloupotreba.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Policija je već saslušala nekoliko direktora u centrali Fonda u Beogradu povodom slučaja zloupotreba u Požarevcu. Sumnja se da je vlasnici jedne firme za pogrebne usluge nezakonito isplaćeno skoro osam miliona dinara za troškove sahrana, ali i na ime zaostalih penzija preminulih penzionera“, rekao je novinarki lista Alo izvor upućen u policijsku istragu.

Pravo na isplatu zaostalih penzija preminulog korisnika Fonda imaju samo zakoniti naslednici, ali je pravilnikom Fonda omogućeno naslednicima da pre donošenja ostavinskog rešenja mogu da ih podignu pošto ostavinski proces može da se oduži. Sa druge strane, pravo na naknadu pogrebnih troškova pripada licu koje je snosilo troškove sahrane bez obzira da li je u krvnom srodstvu sa preminulim penzionerom.

„U Požarevcu je, međutim, otkriveno da je vlasnica pogrebne firme podnosila Fondu zahtev za refundaciju troškova sahrane uz priznanicu, što i ne mora da bude nelegalno ukoliko je, recimo, zaista obavila sahranu o svom trošku ako preminuli nije imao blisku familiju.“

„Sumnju je, međutim, pobudilo to što je ona istovremeno podnosila i zahteve za isplatu zaostalih penzija tih penzionera, što joj je i odobreno, bez validnog dokaza da je baš ona zakoniti naslednik svih tih preminulih, a što je malo verovatno„, objašnjava neimenovani izvor lista Alo.

Ovaj list piše da im do zaključenja današnjeg izdanja (3. april) uprava PIO fonda nije dostavila komentar.