Početna Magazin Godine Nana – kafe talentovanih londonskih baka

Nana – kafe talentovanih londonskih baka

U istočnom Londonu, u renoviranom prostoru nekadašnjeg javnog toaleta, grupa starijih žena otvorila je kafe-restoran. I ide im sjajno. Treba hteti, treba smeti.

Kafe se prvo nalazio u iznajmljenom prostoru jednog paba. Od ponedeljka do petka, od 10 do 15h, vlasnici su im omogućili da koriste prostor paba koji je u to doba dana inače zatvoren. Bila je kasna jesen 2012.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Onda su uspele da zakupe prostor renoviranog javnog toaleta, a uz pomoć internet kampanje prikupljanja sredstava, dodatno su ga opremile. Renoviran, na radost lokalnog stanovništva, restoran je otvoren krajem 2013.

Ko su ove gospođe i zašto nam se dopada ova ideja? Kao odgovor na to, dajemo vam prevod sa njihovog sajta:

„Mrzimo pomisao da samo zato što ste u penziji, treba da sedite u kući čekajući pomoć države. Iako postoje aktivnosti za starije od 65, one ne odgovaraju svima, naročito ne onima koji se još uvek osećaju kao da imaju 40 i voljni su da se angažuju u poslu koji će doprineti njihovoj zajednici.“

„Tako, sa jedne strane, imate izuzetno talentovane, strastvene i entuzijastične starije dame zatvorene u četiri zida, koje žele da nešto rade. Sa druge strane, imate čitavu zajednicu ljudi koja želi ukusnu hranu po razumnim cenama. Pa zašto onda ne spojiti ove dve grupe?

Mi želimo da stvorimo prostor u kome je svako dobrodošao – bez obzira na godine, prihod ili na to što u naručju nosi dete koje vrišti. NANA se nalazi u srcu zajednice i služi sve nostalgične đakonije vašeg detinjstva.

Žene koje rade u Nani uglavnom imaju preko 60 godina. Svaka Nana radi jednu smenu nedeljno i posle tri meseca, svaka će dobiti deo profita. Planiraju organizovanje i časova ručnog rada. Dobro sprovedena dobra ideja – svi zadovoljni.

Fotografija kojom smo ilustrovali tekst nema veze sa Londonom, ali ima veze sa našim nanama, jelima koja su one spremale i atmosferi koja se oseti čim se spomene smederevac.