Apel za odbranu demokratije u vreme pandemije

Više od 500 političkih i građanskih lidera, nobelovaca i prodemokratskih organizacija potpisalo je Apel za odbranu demokratije. Peticiji se pridružio i Evropski fond za razvoj demokratije. Upozoravaju da su slobode ugrožene jer vlade koriste krizu da ojačaju vlast.

U „Apelu za odbranu demokratije“ navodi se da pandemija koronavirusa predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji. Podseća se da su mnoge vlade širom sveta uvele vanredne mere koje ograničavaju ljudska prava i pojačavaju državni nadzor, često zanemarujući zakonska ograničenja i vremenski okvire za vraćanje ustavnom poretku.

Apel ima za cilj podizanje svesti i mobilizaciju građana i kreatora politike da zaštite demokratije. To je najefikasniji sistem za rešavanje globalnih kriza uz istovremenu zaštitu prava svih građana, posebno manjina i ranjivih grupa.

„Pandemija predstavlja ogroman globalni izazov demokratiji. Autoritarni lideri širom sveta vide krizu kovid-19 kao novo političko bojno polje u borbi za stigmatizaciju demokratije“, navodi se.

„Demokratija je ugrožena i ljudi koji se brinu za nju moraju da pokažu volju, disciplinu i solidarnost kako bi je odbranili. U pitanju su sloboda, zdravlje i dostojanstvo svih ljudi“.

Ne iznenađuje što autoritarni režimi koriste krizu da ojačaju vlast. Međutim, i neke demokratije su uvele vanredna ovlašćenja bez neophodnih zaštitnih mera koje bi obezbedile njihovo povlačenje, navodi se.

„Ova demonstracija globalne solidarnosti bez presedana znak je da je demokratija, iako je ugrožena, takođe otporna“, rekao je Karl Geršman, predsednik Nacionalnog fonda za demokratiju i jedan od potpisnika peticije.

Demokratija važnija nego ikad

U peticiji se navodi da su pandemija i globalni pokret za rasnu jednakost pokazali da je demokratija važnija nego ikad.

Demokratija omogućava mobilizaciju civilnog društva, suočavanje sa nejednakostima, otvorenu raspravu o pitanjima politike, slobodan protok informacija i odgovornost vlada prema građanima. To su osnovni alati za uspešno suočavanje sa trenutnim vanrednim situacijama u zdravstvu i njihovim posledicama.

„Sada je vreme kada se svi moramo založiti za demokratiju. Moramo svima jasno da kažemo o čemu se radi i da nećemo dozvoliti da lideri sa autoritarnim tendencijama koriste ovu ili drugu krizu da povećaju svoju moć i smanje naša prava. Moramo da branimo demokratiju bilo u glasačkoj kutiji, u medijima ili na ulicama“, rekao je Kevin Kasas-Zamora, generalni sekretar Međunarodne agencije IDEA.

Izvršni direktor Evropskog fonda za demokratiju Jirži Pomianovski rekao je da je „Kovid-19 i pretnja i prilika za demokratiju i demokratske tranzicije“.


Otvoreno pismo inicirali su Međunarodna organizacija IDEA sa sedištem u Stokholmu i Nacionalni fond za demokratiju sa sedištem u Vašingtonu. Podržale su ga 73 prodemokratske institucije, kao i politički i građanski lideri širom sveta, uključujući 13 dobitnika Nobelove nagrade i 62 bivša šefa država i vlada.

Izvor: Beta

Podsećamo: