Najštetniji stres – finansijski stres

Najjači i najštetniji stres po ljudsko zdravlje je finansijski stres, tvrde britanski naučnici.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Rich @ rhubbardstockfootage sa Unsplash

Osobe koje doživljavaju stresne situacije verovatnije će imati lošije zdravlje. Na ovo ukazuju biomarkeri uključeni u interakciju između imunog, nervnog i endokrinog sistema.

Zdravoj interakciji ovih sistema štete ne samo veliki životni stresovi kao što su ožalošćenost nakon smrti bliske osobe, već i neprestani izazovi kao što je finansijska opterećenost. Ovo je zaključak istraživanja britanskih naučnika objavjenog u časopisu „Brain, Behavior, and Immunity„.

Komunikacija između našeg imunog, nervnog i endokrinog sistema neophodna je za održavanje dobrog zdravlja. Poremećaj ovih procesa povezan je sa širokim spektrom mentalnih i fizičkih bolesti, od depresije i šizofrenije do kardiovaskularnih bolesti.

Kada se pojavi stres, aktiviraju se signali između imunog, nervnog i endokrinog sistema i podstiču fiziološke promene i promene ponašanja.

Naučnici su proučili podatke 4934 osobe starih 50 i više godina. Ispitivali su četiri biomarkera: kortizol, C-reaktivni protein, fibrinogen i faktor rasta insulina-1.

Otkrili su da je izloženost stresnim okolnostima u celini, bilo da je osoba neformalni negovatelji obolelog, u žalosti ili je razvedena iu poslednje dve godine, povezana sa za 61 odsto većom verovatnoćom da će se četiri godina kasnije naći u visokorizičnoj grupi ljudi.

Uticaj je bio i kumulativan. Naime, verovatnoća pripadnosti visokorizičnoj grupi povećala se za 19 odsto sa svakim doživljenim stresorom, kod onih osoba koje su iskusile više od jedne okolnosti koja izaziva stres.

Finansijski stres – utiče na mnoge aspekte života

Kod ljudi koji su prijavili samo finansijski pritisak – percepciju da možda nemaju dovoljno finansijskih sredstava da zadovolje svoje buduće potrebe – za 59 odsto je bila veća verovatnoća da će četiri godine kasnije pripadati visokorizičnoj grupi..

Naučnici su zaključili da je finansijski stres najštetniji za biološko zdravlje. Naglašavaju, međutim, da su potrebn dodatna istraživanja da bi se to sa sigurnošću utvrdilo.

Objašnjavaju da bi razlog tome moglo da bude to što ovaj oblik stresa može uticati na mnoge aspekte naših života. Finansijski stres dovodi do porodičnih sukoba, socijalne isključenosti, pa čak i gladi ili beskućništva.

Izvor: London’s Global University