Najstariji najviše veruju političarima i najbolje ocenjuju Vladu Srbije

Prema istraživanju koje je sprovedeno marta 2020, najstariji građani najviše veruju političarima. Oni, takođe, najbolje i ocenjuju rad članica i članova Vlade Srbije. Jednog ministra su čak ocenili prosečnom ocenom koja je za skoro jedan ceo veća od prosečne ocene koju je dobio od svih ispitanika.

Institut za evropske poslove je u cilju ispitivanja političkih stavova građana Srbije angažovao agenciju Ninamedija da sprovede istraživanje. U istraživanju je učestvovalo 1.207 ispitanika sa teritorije Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bilo je skoro podjednako muških i ženskih ispitanika, a starijih od 60 godina je bilo 30 odsto. Oni su intervjuisani u martu mesecu 2020. godine. Istraživanje je urađeno nakon što su raspisani parlamentarni izbori za 26. april.

Najstariji najviše veruju u važnost svog glasa, te i najmanje podržavaju bojkot

Velika većina ispitanika – 88 odsto, koristi svoje pravo glasa, odnosno izlazili su na glasanje bar jednom. Među ispitanicima starijim od 60 godina, samo 2,8 odsto nije nikada iskoristilo svoje glasačko pravo.

Ukupno, 79 odsto ispitanika smatra da je njihov glas važan. Najveći procenat onih koji veruju u važnost svog glasa je upravo u grupi najstarijih – 89,2 odsto.

Očekivano, među starijima od 60 godina bilo je i najviše onih koji su znali za koga će da glasaju na parlamentarnim izborima – 86,7 odsto. Kada su svi ispitanici u pitanju, taj procenat je iznosio 80 odsto.

Ideju bojkota izbora je, prema ovom istraživanju, podržalo samo 12 odsto građana. Ubedljivo najmanje onih koji podržavaju bojkot je među starijim od 60 godina – 4,1 odsto.

Uočljivo, u ovom istraživanju, jeste i to da što je ispitanik mlađi, to je veća verovatnoća da podržava ideju bojkota. Tako je najviše za bojkot bilo među mladima starosti od 18 do 29 godina – 24,4 odsto, zatim u narednoj starosnoj grupi od 30 do 44 – 18,4 odsto, te 7,1 odsto među ispitanicima starosti od 45 do 59 godina.

Najstariji najviše veruju političarima

Prema ovom istraživanju, tri četvrtine građana Srbije ne veruje političkim strankama. Opet se primećuje jasna razlika među generacijama kada je u pitanju poverenje u političke stranke.

Najmlađe glasačko telo starosti od 18 do 29 godina u ogromnoj većini ne veruje strankama – 86,8 odsto. Nešto manje ih je među onima starosti od 30 do 44 godine – 85,2 odsto i u grupi starosti od 45 do 59 godina – 74,5 odsto. Kada su u pitanju stariji od 60 godina, njih 58,8 odsto ne veruje političkim strankama.

Primetno je i to da obrazovaniji ispitanici manje veruju akterima na političkoj sceni Srbije.

Slične odgovore istraživači su dobili i na pitanje: „Da li verujete političarima?“ Opet, svega četvrtina ispitanika veruje političarima. Takođe, što je mlađi ispitanik, to je veća verovatnoća da je dao negativan odgovor na ovo pitanje.

Skoro četvrtina smatra da nijedan član Vlade nije dobro radio svoj posao

Na pitanje: „Za kog člana ili članicu Vlade Srbije smatrate da najbolje radi svoj posao?“, skoro četvrtina ispitanika (22,8 odsto) je odgovorila „Nijedan“, a 18,3 odsto je rekla da ne zna.

Ubedljivo najviše glasova je dobila premijerka Ana Brnabić – 25,4 odsto, te ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – 18,6 odsto. Daleko ispod njih se nalaze sa po 2,1 odsto glasova Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Kada su u pitanju ostali ministri u dosadašnjoj vladi, manje od dva odsto ispitanika ih je navelo kao nekog ko je najbolje radio posao među svojim kolegama.

Navešćemo samo neke čiji resori pokrivaju oblasti kojima se na portalu Penzin najčešće bavimo.

Za Zlatibora Lončara, ministra zdravlja 1,4 odsto ispitanika misli da je najbolje radio svoj posao. Siniša Mali, ministar finansija bio je u 0,9 odsto odgovora označen kao najbolji. Ministarke Nela Kuburović, zadužena za pravdu i Slavica Đukić Dejanović – za demografiju i populacionu politiku dobile su po 0,5 glasova, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević – 0,2 odsto.

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća je samo u 0,1 odsto odgovora označen kao ministar koji je najbolje radio svoj posao u tadašnjoj vladi.

Ispitanici su zamoljeni i da ocene rad članica i članova Vlade Srbije ocenama od 1 do 5. Najbolju prosečnu ocenu je dobio ministar Ivica Dačić – 3,42. Zatim sledi premijerka Ana Brnabić sa ocenom 3,31. Prosečnu ocenu 3,0 dobili su ministri Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović. Mala je razlika među prosečnim ocenama ostalih ministara.

Najstariji najbolje ocenjuju članove Vlade

Ono što je, međutim, uočljivo jeste da su osobe starije od 60 godina svim članovima/icama Vlade Srbije davali veće ocene nego ostali ispitanici. U proseku, njihove ocene su za 0,67 veće od zbirnih ocena svih ispitanika.

I kada se posmatraju ocene koje je davala ova starosna grupa, najveću je dobio ministar Ivica Dačić. S tim što su najstariji bili, kao i kod ostalih članova Vlade, velikodušniji u ocenjivanju. Ministar Dačić je, po oceni ove grupe, zaslužio ocenu 4,07.

Nešto slabije najstariji su ocenili premijerku Anu Brnabić – 4,03. Prema mišljenju ispitanika starijih od 60 godina, sledeću najvišu prosečnu ocenu je zaslužio ministar zdravlja Zlatibor Lončar – 3,76, a samo nešto slabije su ocenili ministra Sinišu Malog – 3,73.

Najveća razlika među ukupnim ocenama svih ispitanika i ocenama grupe ispitanika starijih od 60 godina je upravo za ministra finansija. Najstariji ga za skoro jednu celu ocenu (0,9) ocenjuju bolje nego svi ispitanici zajedno. Najstariji daju znatno veću ocenu Aleksandru Vulinu – 3,58 u odnosu na ukupnu ocenu koju je ovaj ministar dobio od svih ispitanika 2,77.

Iako su ga nešto slabije ocenili – 3,33, Milan Krkobabić je ipak znatno više vrednovan kao ministar među starijim ispitanicima. Ukupna srednja ocena ovog ministra je 2,53.

Najmanja razlika u oceni koju su davali najstariji i svi ispitanici ukupno jeste kad je u pitanju ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ali ipak, svim članovima Vlade Srbije su najstariji dali veće prosečne ocene nego što su im davali ostali. To se poklapa sa podatkom iz ovog istraživanja da najstariji i najviše veruju političarima.

Penzin.rs

Izvor: Institut za evropske poslove
Fotografija: Mister No