Preminuo Brazilac Gomez – možda – najstariji čovek na svetu

Hoze Paulino Gomez preminuo je u svojoj, kako se veruje, 128 godini života. Ovaj Brazilac je bio najstariji čovek na svetu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Samo nedelju dana pre svog 128. rođendana, Hoze Paulino Gomez je preminuo, 28. jula 2023. godine u svom domu u gradu Pedro Bonita u brazilskoj državi Minas Žerais.

Umro je, kako su članovi njegove porodice rekli medijima, od otkazivanja organa. Do otkazivanja rada organa došlo je, najverovatnije, usled starosti.

Ginisova knjiga rekorda za najstarijeg muškarca na svetu je Venecuelanac Huan Visente Perez Mora. On je star 114 godina. Najstarija žena a ujedno i najstarija osoba na svetu trenutno je, prema Ginisovoj knjizi, Marija Branjas Morer. Ova Španjolka ima 116 godina.

Nije poznato da li će uređivači Ginisove knjige rekorda pristati da provere dokumenta pokojnog gospodina Gomeza.

Uzgajao je svoju hranu i voleo je da popije

Hoze Paulino Gomez je rođen 4. avgusta 1895. godine. Ovo je navedeno u njegovom venčanom listu iz 1917. godine. Pravnik u lokalnoj matičnoj kancelariji kaže da se Gomez, prema ovom dokumentu, oženio se sa 22 godine.

„Pretpostavlja se da je zaista rođen pre 1900. Muškarci su se retko ženili sa 17 godina.“

Hozeova unuka Elijan Fereira rekla je lokalnim medijima:

„Ovde, na selu, ljudi se obično registruju kad su stariji. Ima nekoliko slučajeva sa neispravnom dokumentacijom. Ali njegova dokumentacija pokazala je da je bio mlađi nego što je zapravo bio. U blizini je jedna gospođa koja ima 98 godina. Kaže da ga je poznavala dok je bio dečak. Tada smo hteli da potvrdimo njegovu starost i potražili smo informacije u matičnoj kancelariji da saznamo kad je tačno rođen. Definitivno je imao više od 100 godina, najmanje 110.“

Hoze, koji je radio kao krotitelj životinja, bio je udovac. Iza sebe je ostavio sedmoro dece, 25 unučadi, 42 praunučadi i 11 prapraunučadi.

„Bio je vrlo jednostavan, vrlo skroman. NJegova posebnost bila je u tome što nije voleo ništa industrijsko, samo stvari sa sela, prirodne. Uzgajao je kokoške, svinje… Sva je njegova hrana bila odavde, morala se uzgajati ovde. I uvek je voleo malo da popije“, posvedočila je njegova unuka.

Izvor: NDTV
Fotografija: Wikimedia