Početna Magazin Godine Najbogatiji PIO fond na svetu prodaje državne obveznice i kupuje akcije

Najbogatiji PIO fond na svetu prodaje državne obveznice i kupuje akcije

Najbogatiji PIO fond na svetu prodaje državne obveznice i kupuje akcije

Najveći svetski penzioni fond, japanski državni PIO, moraće u većoj meri da se preorjentiše sa obveznica na akcije, zbog odluka centralne banke Japana, i opšteg stanja na finansijskom tržištu. I za japanski fond izazovi su sve veći da održi kapital kako bi podmirio potrebe najstarije nacije na svetu.

Japanski državni penzioni investicioni fond vredan 1,2 biliona dolara, smanjiće količinu državnih obveznica u svom portfoliju na 25 odsto, što je za 10 odsto niže od dosadašnjeg cilja – da obveznice čine 35 odsto kapitala. Oni će zato morati da kupe 54 milijarde dolara domaćih akcija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo je posledica odluke Japanske narodne banke da uvede negativne stope što može imati značajne posledice na kapital penzionog fonda.

Japanski penzioni fond je pod velikim pritiskom da obezbedi i umnoži svoj kapital kako bi mogao da prati potrebe jedne od nacija koje najbrže stare na svetu. Ali, u trećem kvartalu 2015. godine, japanski penzioni fond imao je najslabije rezultate još od 2008. godine kada je kriza udarila punom snagom.

TOPIX (indeks tokijske berze) je od kraja septembra 2015. godine do danas pao za 7,3 odsto.

Japanski penzioni fond je jedan od najvećih investitora u državi, ali nije jedini takav pogođen istim okolnostima u ekonomiji i na finansijskom tržištu. I Japanske pošte takođe su najavile sličnu reakciju. Ovo javno preduzeće je još na većim mukama jer im 90 odsto profita čini zarada od obveznica, piše Blumberg.