Magazin Godine Svet

Najbogatiji PIO fond na svetu prodaje državne obveznice i kupuje akcije

Najveći svetski penzioni fond, japanski državni PIO, moraće u većoj meri da se preorjentiše sa obveznica na akcije, zbog odluka centralne banke Japana, i opšteg stanja na finansijskom tržištu. I za japanski fond izazovi su sve veći da održi kapital kako bi podmirio potrebe najstarije nacije na svetu.

Japanski državni penzioni investicioni fond vredan 1,2 biliona dolara, smanjiće količinu državnih obveznica u svom portfoliju na 25 odsto, što je za 10 odsto niže od dosadašnjeg cilja – da obveznice čine 35 odsto kapitala. Oni će zato morati da kupe 54 milijarde dolara domaćih akcija.

Ovo je posledica odluke Japanske narodne banke da uvede negativne stope što može imati značajne posledice na kapital penzionog fonda.

Japanski penzioni fond je pod velikim pritiskom da obezbedi i umnoži svoj kapital kako bi mogao da prati potrebe jedne od nacija koje najbrže stare na svetu. Ali, u trećem kvartalu 2015. godine, japanski penzioni fond imao je najslabije rezultate još od 2008. godine kada je kriza udarila punom snagom.

TOPIX (indeks tokijske berze) je od kraja septembra 2015. godine do danas pao za 7,3 odsto.

Japanski penzioni fond je jedan od najvećih investitora u državi, ali nije jedini takav pogođen istim okolnostima u ekonomiji i na finansijskom tržištu. I Japanske pošte takođe su najavile sličnu reakciju. Ovo javno preduzeće je još na većim mukama jer im 90 odsto profita čini zarada od obveznica, piše Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija