Početna Magazin Godine Pozorišne predstave za gluve građane u Zvezdara teatru

Pozorišne predstave za gluve građane u Zvezdara teatru

Pozorišne predstave za gluve građane u Zvezdara teatru

Gluvim i nagluvim građanima pozorište nije „prirodni“ medij ali postoji način da im ga približimo i da im omogućimo da uživaju u našoj umetnosti ništa manje nego oni koji čuju. To što neko nije u mogućnosti da čuje ne znači da ne treba da bude naša publika. Mi ćemo biti njihove uši! – poručuju iz Zvezdara Teatra.

U saopštenju poznatog beogradskog pozorišta navodi se:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U tom cilju, pokrenuli smo akciju simultanog prevođenja predstava na znakovni jezik za gluve i nagluve sugrađane koju je omogućila kompanija Japan Tobako Internešnal (JTI). Projekat se realizuje u saradnji sa Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), Gradskom organizacijom gluvih i podrškom Grada Beograda.

„Pored izgovorenih reči na sceni, kao izražajna sredstva pozorišta koriste se muzika, pokret i razni oblici likovnosti. Pozorište vidimo, čujemo i emotivno doživljavamo. Suština pozorišne umetnosti leži u emociji koja se prenosi sa scene ka gledaocu. Čula kojima u pozorištu primamo informacije koje nam zatim izazivaju emociju jesu vid i sluh. Šta se dešava kada „isključimo ton“? Slika ostane osiromašena, nedovoljna za kompletan doživljaj. Zato smo pokrenuli akciju prevođenja predstava na znakovni jezik kako bi i gluvi sugrađani postali naša redovna pozorišna publika“, rekao je Dušan Kovačević, direktor pozorišta.

Polazeći od toga da civilizacija menja svet, a kultura čoveka, smatramo da smo dužni da svima obezbedimo mogućnost da uživaju u magiji pozorišta.

U naredne dve sezone Zvezdara teatar će u saradnji svojim partnerima na znakovni jezik prevesti pet predstava sa svog repertoara.

Prva predstava koja će simultano biti prevedena na znakovni jezik Čorba od kanarinca, Miloša Radovića u režiji Staše Koprivice u kojoj igraju Mina Lazarević i Ljubomir Bandović će biti izvedena 29.2. u 19.30. U planu je da budu prevedene i predstave Tramvaj zvani želja, Voz, Bajka o pozorištu i Savršen kroj.