Moja Penzija Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji Životno osiguranje

REX egzoskeletni robot uspravlja paraplegičare (VIDEO)

Robotička pomagala u vidu potpornih robota za ljudsko telo (egzoskeleta) najčešće se istražuju u kontekstu unapređenja sposobnosti vojnika, pomoći ratnim veteranima i vojnim invalidima (prvenstveno u SAD) jer tu ima i novca iz vojnog budžeta. Ali, predstavljamo vam i jedan sličan robot za civile – REX.

Jedan od primera je HULC robotski egzoskelet koji izrađuje poznati proizvođač vojne tehnologije Lokid Martin (Lockheed Martin).

Međutim, Robertu Irvingu dijagnostifikovana je multipleks skleroza i to ga je pokrenulo da se, zajedno sa prijateljem iz detinjstva, Ričardom Litlom, posveti razvoju egzoskeleta za civilnu upotrebu, za sve ljude koji imaju problema sa pokretljivošću.

Tako je nastao REX egzoskeletni robot koji može da zameni i invalidska kolica, sa tom prednošću da je osobi sa invaliditetom dostupno sve ono što i osobama koje mogu da stoje.

egzoskelet-beogradska-skola-robotike-vukobratovic-imp

Foto iznad: A ovako je izgledao jedan od prvih robotičkih egzoskeleta na svetu razvijen u Beogradu (saznajte više klikom na link ili klikom na sliku)

Sam korisnik može da pričvrsti robota za sebe, i u nivou struka ima dostupan džojstik za kontrolu.

Robot omogućava korisnicima da stoje, da se ustanu, da hodaju, da se pomere u stranu, da se okrenu, čak i da se kreću uz i niz stepenice. Baterija koja obezbeđuje energiju može da se dopunjava, ali i da se zameni punom.

Međutim, robot još nije opcija za svakoga kome bi ovako nešto trebalo. Kupci moraju da prođu medicinska ispitivanja, ali i testove sa fizioterapeutom koji bi potvrdio da su u stanju da se prepuste novom položaju tela – stajanju i šetanju. Jer, u suprotnom, REX ne može da im pomogne.

Postoji još jedan problem… Kada se pojavio, oko 2010-2011. godine, REX je koštao 150.000 dolara, piše Gizmag.

Za više detalja možete pogledati i sajt proizvođača – REX Bionics.

Istražujte više o ovoj temi na Penzinu klikom na neki od tagova (oznaka) ispod…


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija