Početna Magazin Godine Ekonomija Najavljeno, ali se čeka potvrda „nakon sastanka u Vašingtonu“, penzije „veće“ od 2018.

Najavljeno, ali se čeka potvrda „nakon sastanka u Vašingtonu“, penzije „veće“ od 2018.

Najavljeno, ali se čeka potvrda „nakon sastanka u Vašingtonu“, penzije „veće“ od 2018.

Novosti su saznale u Vladi Srbije da će penzije biti veće od 1. januara 2018. godine, baš kao i plate u javnom sektoru. Istovremeno se potvrđuje da će biti isplaćena i obećana jednokratna tzv. pomoć, ali u manjem iznosu nego što je prvobitno najavljeno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od Nove godine iznosi na penzionim čekovima će biti veći za pet odsto, dok će plate zaposlenih u javnom sektoru biti povećane za 10 odsto, saznaju Novosti u Vladi Srbije.

Kada se kaže za penzije „veće za pet odsto“ misli se, naravno, na uvećanje u odnosu na ono što penzioneri trenutno primaju – dakle, za deo penzionera uvećanje onog znatno više smanjenog iznosa.

Time će prosečna penzija od 23.822 dinara da podigne za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku, u zavisnosti od delatnosti. Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembru, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara.


Napomena Penzina:
Prvo je objavljeno, i to ZVANIČNO, da će jednokratna „pomoć“ iznositi 6.000 dinara. Izgleda da je Vladi Srbije prešlo u naviku da od novca koje nameni penzionerima, skine deo.


Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada će morati da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara. Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno dodatnih oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine. Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijardi dinara, pišu Novosti.

Da će povećanje plata i penzija biti značajno u sredu je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović. On, međutim, nije želeo da iznosi bilo kakve detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.

„Očekujemo da ćemo tokom sastanka u Vašingtonu, na marginama godišnje skupštine i sigurno prvih dana nastavka njihove zvanične posete Beogradu 26. oktobra, imati konkretna predložena rešenja, koja će zatim biti uključena i u realizaciju u ovoj godini i u budžetu za narednu godinu“, naglasio je Vujović.

U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na RTS-u najavio da će naredne godine penzioneri imati „znatno veće penzije“, a da će prosečna plata biti 445 evra. On je rekao i da su procenti poznati, ali da će ih na 100 dana Vlade izneti premijerka Ana Brnabić.

Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat, kako kažu, povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo čak 20 procenata više.

Penzioneri su krajem prošle godine dobili jednokratno 5.000 dinara. Oni sa prebivalištem u Srbiji svoj novac dobili su 23. novembra, a oni koji žive van zemlje sledovanje su primili 19. decembra, u deviznoj protivvrednosti. Povećanje penzija od 1,5 odsto stiglo je već početkom ove godine. Lanjsku jednokratnu pomoć dobili su svi penzioneri, što se očekuje i sada. Pre toga, na takva dodatna primanja mogli su da računaju samo domaći penzioneri ili samo oni sa penzijom do određenog iznosa, to jest nisu je dobijali korisnici sa većim iznosima na čeku, pišu Novosti.

I tačno je. Ali ranije „korisnici sa većim iznosima na čeku“ nisu, kako to kaže Krkobabić Jr, „podneli najveću žrtvu“, odnosno prvi put u istoriji je delu penzionera uzet deo penzije. Pa šta onda znači to što se i njima isplaćuje prvi put „pomoć“?

Kao i prošle, ni ove godine se ništa ne menja. Stav Penzina o tome, možete pročitati ovde:

Što se tiče toga da su povećanje primili ne samo „domaći“ penzioneri, podsećamo (jer niti smo izlapeli, niti za izlapele pišemo) kako je to prošle godine išlo:

Prošle sedmice smo pisali o mogućnosti „povećanja“ penzija:

I ne vidimo da se nešto promenilo. Sem što sada znamo da će izbora u Beogradu definitivno biti. Treba ubediti ljude da su svi zaposleni, sem onih koji ne žele i ne vole da rade, i da su penzioneri siti i zadovoljni.

Vlada, sadašnja, svet(l)a, niti uzima penzije nezakonito, niti ih nezakonito „budži“. Treba da verujemo u to. Da se spašava Srbija, a ne vlast. Ko želi da veruje, može.