Početna Magazin Godine Mozak – pet problema koji bi mogli biti rešeni u narednoj deceniji

Mozak – pet problema koji bi mogli biti rešeni u narednoj deceniji

Četrdeset specijalista je odgovorilo na pitanje koji su to značajni problemi iz neurologije koji bi mogli biti rešeni ili u kojima bi mogao da se napravi značajan pomak u narednih deset godina.

The Conversation je grupisao odgovore u pet najčešće spominjanih tema.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

1) Pametna i nosiva tehnologija
Za razliku od fizičkog zdravlja, gde je monitoring sasvim prihvaćen (npr. monitori za merenje srčanog ritma), tehnologija vezana za zdravlje mozga nije. Stručnjaci smatraju da postoji velika potreba za pametnim i nosivim tehnološkim rešenjima kako bi se posmatrala svakodnevna aktivnost i zdravlje mozga. To bi omogućilo veliki napredak neurologije i doprinelo bi bržem pronalasku tretmana za određene bolesti.

2) Otkrivanje zašto terapije deluju
Iako se za neke psihološke tretmane, kao što je kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT), zna da su izuzetno efikasne, moramo da shvatimo njihove neurobiološke osnove  – kako one menjaju mozak i deluju na kognitivne funkcije kao što je pamćenje.

3) Alchajmerova bolest
Razumevanje neurodegenerativne kaskade plakova i spletova i razvijanje efikasnih tretmana za oboljenja kao što je Alchajmerova bolest moguće je u narednoj deceniji.

4) Shvatanje genetskih uzroka
Trebalo bi da bude moguće odrediti genetsku osnovu moždanih poremećaja koja ima visoku stopu nasleđivanja kako bi se shvatile biološke indicije mehanizama koji uzrokuju oboljenja, kao i da bi se omogućio bolji tretman. Za nekoliko neurorazvojnih poremećaja, kao što su autizam, smatra se da su idealni ciljevi zato što je poznato da se nasleđuju, ali nisu uopšte ili nisu u značajnoj meri identifikovani geni.

5) Mapiranje mozga
Cilj Human Brain Project (Projekat ljudskog mozga) jeste da se olakša neurolozima da organizuju i pristupe ogromnoj količini raznovrsnih podataka, znanja i alata koje međunarodna neurološka zajednica neprestano skuplja. Istraživanje i proizvodnja konektoma – neuroloških mapa mozga – kombinovaće nekoliko tehnika za mapiranje i proučavanje veza u mozgu. Shvatanje ovih veza moglo bi da dovede do revolucije u našem razumevanju načina na koji mozak funkcioniše.