Društvo Magazin Godine

Sreća u braku zavisi od zadovoljstva i zdravlja – muškarca!

Zaključak velikog istraživanja sa starijim bračnim parovima jeste da su za dobar i srećan brak presudni zadovoljstvo supruga i njegovo dobro zdravlje.

Muškarci jednostavno misle da svet treba da se vrti oko njih. Ne samo što su zaštićeni u detinjstvu: da ne plaču mnogo – fras da ne dobiju, da ne nose teško – kilu da ne dobiju, nego i kada odrastu i ožene se, ako oni nisu zadovoljni i zdravi – brak će propasti.

O “osetljivosti” dečaka sigurno ste čuli ako živite na brdovitom Balkanu. Ali možda mislite da preterujemo sa pričom o “osetljivosti” muškaraca zbog umetničkog dojma? Ne, zapravo vam prenosimo rezultate istraživanja (ozbiljnog i velikog) naučnika sa Univerziteta u Čikagu.

Džejms Iveniuk i njegove kolege ispitali su 953 heteroseksualna bračna para starosti od 63 do 90 godina koji su u braku u proseku 39 godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Marriage and Family. Zaključak je da su za dobar i srećan brak presudni zadovoljstvo supruga i njegovo dobro zdravlje.

Ukoliko je muškarac lošeg zdravlja, u braku će biti mnogo više konflikta, dok to nije slučaj ako je žena bolesna. Tada muškarci ne primećuju razliku po pitanju kvaliteta braka.

Istraživači su merili osobinu koju su nazvali “pozitivnost” – koja se opisuje kao sveobuhvatna težnja čoveka da bude viđen u pozitivnom svetlu. “Žene čiji su muževi pokazivali veći nivo pozitivnosti prijavile su manje konflikta. Međutim, pozitivnost žena nema nikakvog uticaja na brak.”

Preterivanje i nepotrebna generalizacija – tako bi se mogla opisati prva rečenica u ovom tekstu. Međutim, to sa ženske strane, kada se pročita ovakvo istraživanje, zaista tako izgleda, a muškarcima je smešno. I nemaju nikakvih zamerki na tekst. Ili?


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija