Ekonomija Magazin Godine Svet

Francuska: Nova vrsta socijalne pomoći za starije nezaposlene osobe

Francuska vlada najavila je pokretanje još jedne vrste socijalne pomoći za najstarije. Ukupno, oni će na ime pomoći primati i preko 800 evra.

Francuski ministar rada objavio je 20. maja 2015. godine u Narodnoj skupštini uspostavljanje mesečnog bonusa od 300 evra za nezaposlene starije od 60 godina koji su primaoci tzv. specifičnog dodatka solidarnosti (ASS)* ili aktivnog prihoda solidarnosti (RSA)**.


**ASS (allocation spécifique de solidarité) jeste dodatak francuske socijalne pomoći koji se isplaćuje osobama koje su iskoristile svoje pravo na osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Jedan od uslova za primanje ovog dodatka jeste da je osoba tokom prethodnih 10 godina, pet godina radila.

Međutim, za starije osobe važe sledeći zahtevi: za osobe koje imaju 55 i više godina dokaz da su do kraja 2003. godine radile 20 godina; za starije od 57 i po i više dokaz da su do kraja 2003. radile 10 godina.

Godine 2009. broj korisnika ove pomoći bio je 410.000. Iznos pomoći je 16,11 evra po danu.


**RSA (revenu de solidarité active) jeste francuska socijalna pomoć kojom se korisnicima garantuje, bez obzira da li su sposobni za rad, minimalni prihod. Oni imaju odgovarajuću obavezu da traže posao ili da definišu i slede plan kako bi poboljšali svoju finansijsku situaciju.

Godine 2013, bilo ih je 2,3 miliona. Zvanično, 2015. godine ovaj dodatak je iznosio 513 evra mesečno za osobu koja je sama, bez zaposlenja, prihoda i smeštaja.


Francuska ne uspeva da se izbavi iz nezaposlenosti koja kao da se neumitno povećava iz meseca u mesec, piše Senioractu.

Nezaposlenost, naravno, utiče na sve generacije, ali najviše na najstarije koji se bore da se vrate na posao. Pojedinci su ponekad u veoma kritičnoj finansijskoj situaciji…

U tom kontekstu, vlada Manuela Valsa odobrila je uspostavljanje nove vrste finansijske pomoći. Nije rečeno kada će se tačno početi sa isplaćivanjem.

Ukupno, osobe koje budu primale ovaj novi dodatak od 300 evra, primaće kao pomoć više od 800 evra mesečno dok čekaju penziju.

Prošle godine, francusko ministarstvo rada objavilo je da se pogoršava situacija kad su u pitanju starije osobe koje traže posao.

Istovremeno, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je Francusku da obezbedi starijima “kvalitetna radna mesta” tako da ekonomski rast može ponovo da se pokrene, a da finansiranje penzija bude osigurano.

Kako bilo, uprkos krizi i povećanju nezaposlenosti, francuska država nastoji da svi imaju dovoljno za život.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
 • Da li je nekom poznato kako u Srbiji da prežive osobe koje imaju 57g.života, a ne svojom krivicom ostala bez posla,znači da su sada bez primanja,bez socijalne pomoći (centar za socijalni rad u Svilajncu kaže izdaj jednu sobu za 5000,oo din od kuće koja ima dve sobe a uz to je pod hipotekom!!!) i najtragičnije bez zdravstvenog osiguranja, ovog leta iz zdravstvenih razloga nen mogu u sezonske poslove, dece nemam,pa posavetujte kako ja i
  meni slični da preživimo,imam 25 g radnog staža kako do penzije i kad?
  Pozdrav…

  • Poštovana Milostiva,
   Verujte da bismo najviše od svega voleli da znamo kako da odgovorimo na Vaše i slična pitanja koja nam stalno čitaoci upućuju. Da znamo, samo bismo o tome pisali.
   Nažalost, mi ne umemo da Vas posavetujemo.
   A želimo Vam da preživite i dugo poživite. U inat svima i uprkos svemu. I da dočekate lepše dane.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija