Početna Magazin Godine Ekonomija Francuska: Nova vrsta socijalne pomoći za starije nezaposlene osobe

Francuska: Nova vrsta socijalne pomoći za starije nezaposlene osobe

Francuska: Nova vrsta socijalne pomoći za starije nezaposlene osobe

Francuska vlada najavila je pokretanje još jedne vrste socijalne pomoći za najstarije. Ukupno, oni će na ime pomoći primati i preko 800 evra.

Francuski ministar rada objavio je 20. maja 2015. godine u Narodnoj skupštini uspostavljanje mesečnog bonusa od 300 evra za nezaposlene starije od 60 godina koji su primaoci tzv. specifičnog dodatka solidarnosti (ASS)* ili aktivnog prihoda solidarnosti (RSA)**.


**ASS (allocation spécifique de solidarité) jeste dodatak francuske socijalne pomoći koji se isplaćuje osobama koje su iskoristile svoje pravo na osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Jedan od uslova za primanje ovog dodatka jeste da je osoba tokom prethodnih 10 godina, pet godina radila.

Međutim, za starije osobe važe sledeći zahtevi: za osobe koje imaju 55 i više godina dokaz da su do kraja 2003. godine radile 20 godina; za starije od 57 i po i više dokaz da su do kraja 2003. radile 10 godina.

Godine 2009. broj korisnika ove pomoći bio je 410.000. Iznos pomoći je 16,11 evra po danu.


**RSA (revenu de solidarité active) jeste francuska socijalna pomoć kojom se korisnicima garantuje, bez obzira da li su sposobni za rad, minimalni prihod. Oni imaju odgovarajuću obavezu da traže posao ili da definišu i slede plan kako bi poboljšali svoju finansijsku situaciju.

Godine 2013, bilo ih je 2,3 miliona. Zvanično, 2015. godine ovaj dodatak je iznosio 513 evra mesečno za osobu koja je sama, bez zaposlenja, prihoda i smeštaja.


Francuska ne uspeva da se izbavi iz nezaposlenosti koja kao da se neumitno povećava iz meseca u mesec, piše Senioractu.

Nezaposlenost, naravno, utiče na sve generacije, ali najviše na najstarije koji se bore da se vrate na posao. Pojedinci su ponekad u veoma kritičnoj finansijskoj situaciji…

U tom kontekstu, vlada Manuela Valsa odobrila je uspostavljanje nove vrste finansijske pomoći. Nije rečeno kada će se tačno početi sa isplaćivanjem.

Ukupno, osobe koje budu primale ovaj novi dodatak od 300 evra, primaće kao pomoć više od 800 evra mesečno dok čekaju penziju.

Prošle godine, francusko ministarstvo rada objavilo je da se pogoršava situacija kad su u pitanju starije osobe koje traže posao.

Istovremeno, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala je Francusku da obezbedi starijima „kvalitetna radna mesta“ tako da ekonomski rast može ponovo da se pokrene, a da finansiranje penzija bude osigurano.

Kako bilo, uprkos krizi i povećanju nezaposlenosti, francuska država nastoji da svi imaju dovoljno za život.