Magazin Godine Zdravlje

Miostatin: Rešenje za izgradnju mišića kod starijih oosba

Poznato je da miostatin kontroliše rast mišića, pa sada šest farmaceutskih kuća pokušava da njegovim blokiranje podstakne rast mišića kod starijih kako bi im olakšali kretanje…

Još 1997. godine naučnici su stvorili laboratorijskog miša koji ima duplo više mišića od svojih srodnika i sada na osnovu tog eksperimenta šest farmaceutskih kuća radi na pokušaju da ponovo izgrade mišiće kod starijih kako bi im olakšali kretanje.

Rezultat primene tretmana bilo bi blokiranje proteina miostatina koji reguliše (ograničava) rast skeletnih mišića što bi dovelo do njihovog potencijalnog rasta. Ovo je dobro poznata činjenica koju ispitivanje treba da implementira u lek (proizvod).

Gubitak mišićne mase kod starih, kao i Alchajmer, najčešći su problemi sa kojima se stari suočavaju. Stoga je jasno i koliko bi potencijalnih kupaca imao ovakav lek i ne iznenađuje entuzijazam farmaceutskih kuća da se on nađe u njihovoj ponudi.

Istraživanje je u fazi kliničkog testiranja a prva odobrenja mogu da stignu do 2016. godine, piše Wall Street Journal.

Komentar Penzina: Farmaceutske kuće prvenstveno targetiraju stariju populaciju, ali nema sumnje da će biti i drugih zainteresovanih – na primer, bodibildera ili mladih sportista, koji će želeti da kraćim putem dođu do veće mišićne mase, te se može očekivati i razvoj crnog tržišta za ovaj lek.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija