Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Starima za šetnju i kupovinu trebaju bolji gradski centri

Starima za šetnju i kupovinu trebaju bolji gradski centri

Koliko su centri naših naselja prilagođeni starijim ljudima? Šta je to što lokalne vlasti mogu da učine da privuku i starije u neki deo naselja kako bi ga aktivirali tokom većeg dela dana?

Istraživači sa Lids univerziteta pitali su starije da iznesu svoje utiske o poseti Lidsu. Odgovori su bili prilično nepovoljni: kretanje po gradu je teško, nema javnih toaleta, nema mesta za sedenje i odmor.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dejli Mejl piše da su britanski gradovi zbog sličnih problema nepopularni za obilazak i kupovinu kod starije populacije, a da ih način uređenja gradova odbija. Čak i tržni centri, iako imaju liftove i pristupe, toalete često imaju tek na višim spratovima.

Ispitanici, u poznim 60-im i 70-im godinama, čak su primetili i da su eventualna odmorišta gde mogu predahnuti izolovana od glavnih tokova kretanja ljudi i da su potpuno neprivlačna.

Istraživanje je sproveo univerzitetski tim sa studija dizajna, saobraćaja i tehničkih nauka. Autori su istakli koliko jednostavni problemi utiču na cele društvene grupe da se samoizoluju od šire zajednice, društvenog života i delova svog grada, zbog čega se često osećaju kao građani drugog reda, prenosi Dejli Mejl.

Komentar Penzina: Ovo je zanimljiva ideja za istraživanje i u Srbiji. Koliko su centri naših naselja prilagođeni starijim ljudima? Šta je to što lokalne vlasti mogu da učine da privuku i starije u neki deo naselja kako bi ga aktivirali tokom većeg dela dana? Koliko starih ostaje kod kuće zato što se oseća nesigurno na ulicama bez klupa ili javnih toaleta?