Početna Magazin Godine Ekonomija Ministar Vulin o tome šta jede život i budućnost građana

Ministar Vulin o tome šta jede život i budućnost građana

Ministar Vulin o tome šta jede život i budućnost građana

Na konferenciji o sivoj ekonomiji, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin upozorio je na mogućnost da će jednog dana, onima koji budu želeli da idu u penziju, morati da se saopšti da su njihov život pojeli skakavci.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zaključno sa 21. oktobrom ove godine doprinosi u PIO Fondu veći su od predviđenog plana za 5,6 milijardi dinara, što znači da država sve manje povlači dotacije iz budžeta za isplatu penzija, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

„To je rezultat borbe protiv sive ekonomije. Zahvaljujući tome mi smo u ovoj godini povukli 17,4 milijarde dinara za dotacije”, rekao je Vulin na konferenciji o sivoj ekonomiji u organizaciji magazina Newsweek, održanoj 25. oktobra 2016. godine.

Kako je naveo, sa ovakvim povećanjem doprinosa u PIO fondu, do kraja godine će 35 odsto dotacija za penzije biti iz budžeta, a sve ostao ćemo zaraditi.

Kako prenosi Politika, ministar je naveo da je borba protiv sive ekonomije jako važna jer, kako je istakao, nelojalna konkurencija ubija one koji žele legalno i regularno da posluju.

„Moramo se izboriti da pomognemo onome ko želi da regularno posluje da mu mu se takvo poslovanje isplati i bude nagrađen za to što posluje tako”, rekao je Vulin.

On je naveo da u Inspekciji rada ima 242 inspektora koji treba da kontrolišu 300.000 privrednih subjekata.

Kako je rekao, u prvih devet meseci ove godine obavljeno je 40.772 nadzora u kojima je zatečeno 13.102 lica koja su radila na crno. Na osnovu rešenja inspektora, 10.975 ljudi je zaposleno na neodređeno vreme. Od 592 neprijavljena subjekta, samo je 41 prestao da radi, a svi ostali su otišli u APR i registrovali se.

Ministar Vulin je rekao da u odnosu na prethodne godine imamo bolji inspekcijski nadzor. Kako je rekao, 2015. godine u radu na crno zatečeno je više od 16.000 radnika, a ove 13.102.

U toku prošle godine zaposleno je više od 6.000 njih nakon inspekcijskog nadzora, dok je ove zaposleno znatno više – 10.975 nakon intervencije inspektora.

„Potrebna je veća motivacija, veći broj inspektora i nadamo se da ćemo dobiti saglasnost da povećamo broj inspektora”, rekao je Vulin ističući da je primetno da se na suzbijanju rada na crno radi dosta uspešnije nego prethodnih godina.

On je rekao da se inspektori nakon obavljenog prvog nadzora vraćaju nakon određenog vremena kod poslodavca vraćaju da bi proverili da li posluju u skladu sa propisima i da je utvrđeno da je nekolicina radnika iz legalnih tokova opet prebačena u sivu zonu odnosno nastavila da radi na crno.

Kako je precizirao, kod 569 poslodavaca više od 3.000 radnika je radilo na crno, od čega je 2.829 zaposleno. Nakon drugog nadzora utvrđeno je da je 2.053 nastavilo da radi, a 221 lice je ponovo ođavljeno i nastavilo da radi na crno.

Ministar je rekao da bi trebalo omogućiti društveno odgovornim kompanijama koje se bave humanitarnim aktivnostimna olakšice kada je reč o porezu i PDV-u, „jer će upravo tako rasteretiti budžet Srbije”.

„Nadam se da ću uspeti da se izborim sa tim kako bi se pomoglo onima koji su društveno odgovorni da osete korist za dobro što su uradili”, rekao je Vulin.

On je poručio da je borba protiv sive ekonomije jako važna, s obzirom da oni koji ne plaćaju porez i posluju u sivoj zoni, kako kaže, „jedu život i budućnost” građana.

„Pre ili kasnije taj čovek će doći u situaciju da treba da ode u penziju i kada treba da bude zaštićen od svoje države, a mi ćemo samo da raširimo ruke i kažemo – ali vi ne postojite ni za penzioni fond ni za zdravstveno osiguranje, vaš život su pojeli skakavci. To je svakako strašno i važno je boriti se sa tim”, kazao je Vulin.