Magazin Godine Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji Tehnologija i obrazovanje

Robot Marko – prvi srpski humanoidni robot za pomoć deci sa cerebralnom paralizom (VIDEO)

Robot Marko - prvi srpski humanoidni robot za pomoć deci sa cerebralnom paralizom

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, u četvrtak 27. oktobra 2016. godine u 19 časova, Tehnički fakultet iz Novog Sada predstaviće robota Marka, prvu humanoidnu robotsku mašinu, kompletno osmišljenu i urađenu u Srbiji.

Robot Marko namenjen je pomoći u terapiji dece obolele od cerebralne paralize, kako bi ih motivisao da što duže vežbaju. Sa tim ciljem, robot Marko može da razgovara s lekarom i detetom, da prima i izvršava glasovne komande.

Ruke robota imaju antropomorfnu strukturu i mogu da oponašaju pokrete čoveka, a zglobovi su funkcionalno izvedeni, poput ljudskih. Fond reči može se dopunjavati, jer robot ima razvijen dijaloški sistem.

Robot razume govorne komande različitih sintaksičkih konstrukcija, vizuelno prepoznaje predmete značajne za terapiju, demonstrira odabrane vežbe fine i grube motorike, ali i mimikom lica jasno pokazuje emotivna stanja: odobravanje, (ne)zadovoljstvo, radost i sl.

Na projektu je radilo gotovo četrdeset stručnjaka iz domaćih naučnih institucija i fakulteta, na čelu sa profesorom Branislavom Borovcem. Odeljenje za Mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu osnovano je 2002. godine.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija