Početna Magazin Godine Robot Marko – prvi srpski humanoidni robot za pomoć deci sa cerebralnom paralizom (VIDEO)

Robot Marko – prvi srpski humanoidni robot za pomoć deci sa cerebralnom paralizom (VIDEO)

Robot Marko – prvi srpski humanoidni robot za pomoć deci sa cerebralnom paralizom (VIDEO)

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, u četvrtak 27. oktobra 2016. godine u 19 časova, Tehnički fakultet iz Novog Sada predstaviće robota Marka, prvu humanoidnu robotsku mašinu, kompletno osmišljenu i urađenu u Srbiji.

Robot Marko namenjen je pomoći u terapiji dece obolele od cerebralne paralize, kako bi ih motivisao da što duže vežbaju. Sa tim ciljem, robot Marko može da razgovara s lekarom i detetom, da prima i izvršava glasovne komande.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ruke robota imaju antropomorfnu strukturu i mogu da oponašaju pokrete čoveka, a zglobovi su funkcionalno izvedeni, poput ljudskih. Fond reči može se dopunjavati, jer robot ima razvijen dijaloški sistem.

Robot razume govorne komande različitih sintaksičkih konstrukcija, vizuelno prepoznaje predmete značajne za terapiju, demonstrira odabrane vežbe fine i grube motorike, ali i mimikom lica jasno pokazuje emotivna stanja: odobravanje, (ne)zadovoljstvo, radost i sl.

Na projektu je radilo gotovo četrdeset stručnjaka iz domaćih naučnih institucija i fakulteta, na čelu sa profesorom Branislavom Borovcem. Odeljenje za Mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu osnovano je 2002. godine.