Početna Magazin Godine Vulin: Uplata doprinosa za Fond PIO povećana za 8 odsto

Vulin: Uplata doprinosa za Fond PIO povećana za 8 odsto

Vulin: Uplata doprinosa za Fond PIO povećana za 8 odsto

– Za prva tri meseca 2014. godine uplata doprinosa u penzijski fond povećana je za osam odsto… Svega 350 inspektora kontroliše 332.000 preduzeća… Na uzorku od 354 poslodavca utvrđeno je da je nakon inspekcijske kontrole zaposleno 14.464 radnika izjavio je juče povodom godišnjice rada svog ministarstva rada Aleksandar Vulin.

Povodom godišnjice rada u svom ministarstvu, Aleksandar Vulin je izjavio i da je, zahvaljujući povećanju naplate doprinosa, država smanjila dotacije iz budžeta za isplatu ovih davanja za oko dve milijarde dinara. Osim toga, došlo je do povećanja broja zaposlenih, odnosno smanjenja stope nezaposlenosti za oko četiri odsto. Sada iznosi 16,8 procenata.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Prošlog marta broj onih koji su uplaćivali doprinose PIO fondu bio je oko 2,003, a danas je 2,062 miliona, s tim što u ovaj broj ne ulaze poljoprivrednici i samostalci – objasnio je Vulin.

Kako bi broj zaposlenih nastavio dalje da raste inspekcija rada će i ubuduće proveravati prijavljivanje radnika. Prve kontrole su pokazale da je 1.500 onih koji nisu bili prijavljeni u kockarnicama, sada u legalnom radnom odnosu, kao i 800 onih koji rade u pekarama.

Svega 350 inspektora kontroliše 332.000 preduzeća u Srbiji. Ali bez obzira na to, na uzorku od 354 poslodavca utvrđeno je da je nakon inspekcijske kontrole zaposleno 14.464 radnika, rekao je on i dodao da se Zakon o radu, kako su mediji pisali proteklih dana, neće menjati, niti će doći do ukidanja regresa, toplog obroka, prevoza.

Vulin je najavio nove izmene Zakona o PIO, a na pitanje da li će tim novinama biti obuhvaćeno pitanje ukidanja penala za prevremeno penzionisanje, on je rekao, da je upoznat s velikim brojem pritužbi zaposlenih zbog ove odredbe zakona i da je formirana radna grupa koja se bavi ovim pitanjem.

– Razmatra se i pitanje ukidanja privremenih rešenja kako bi ubuduće sva penzijska rešenja bila konačna. Ali, za sada još nema nikakvih konačnih odluka. I na tome radi radna grupa, kaže on.

Dragana Kalinović, direktor PIO fonda, smatra da bi eventualnom izmenom Zakona o PIO, ukidanjem privremenih rešenja, Fond u zakonskom roku od dva meseca rešavao između 96 i 97 odsto podnetih zahteva budućih penzionera:

– Preostali mali procenat do 100 odsto uvek postoji zbog nepotpune dokumentacije budućih penzionera.

U ovom času s postojanjem privremenih rešenja Fond u zakonskom roku obradi 91 odsto svih zahteva.

Ministar Vulin juče nije mogao da precizira ni šta će biti s dugom vojnim penzionerima kojima država nije pre sedam godina zakonski uvećala penzije 11,02 odsto.

– Čekam da se iz Amerike vrati ministar finansija i da definitivno odlučimo šta ćemo s ovim dugom, odgovorio je Vulin ne mogavši da objasni da li će ovaj dug biti pretvoren u javnu obavezu.

On je podsetio da će PIO fond nastaviti s proverama invalidskih penzija, s obzirom na to da je od 30.656 predmeta 10 odsto ušlo u postupak, a da je podneto i 16 krivičnih prijava protiv onih koji su krivotvorili invalidska penzijska rešenja, piše J. Petrović-Stojanović za list Politika.