Magazin Godine Srbija

Vulin: Uplata doprinosa za Fond PIO povećana za 8 odsto

Slika: MInistarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije

– Za prva tri meseca 2014. godine uplata doprinosa u penzijski fond povećana je za osam odsto… Svega 350 inspektora kontroliše 332.000 preduzeća… Na uzorku od 354 poslodavca utvrđeno je da je nakon inspekcijske kontrole zaposleno 14.464 radnika izjavio je juče povodom godišnjice rada svog ministarstva rada Aleksandar Vulin.

Povodom godišnjice rada u svom ministarstvu, Aleksandar Vulin je izjavio i da je, zahvaljujući povećanju naplate doprinosa, država smanjila dotacije iz budžeta za isplatu ovih davanja za oko dve milijarde dinara. Osim toga, došlo je do povećanja broja zaposlenih, odnosno smanjenja stope nezaposlenosti za oko četiri odsto. Sada iznosi 16,8 procenata.

– Prošlog marta broj onih koji su uplaćivali doprinose PIO fondu bio je oko 2,003, a danas je 2,062 miliona, s tim što u ovaj broj ne ulaze poljoprivrednici i samostalci – objasnio je Vulin.

Kako bi broj zaposlenih nastavio dalje da raste inspekcija rada će i ubuduće proveravati prijavljivanje radnika. Prve kontrole su pokazale da je 1.500 onih koji nisu bili prijavljeni u kockarnicama, sada u legalnom radnom odnosu, kao i 800 onih koji rade u pekarama.

Svega 350 inspektora kontroliše 332.000 preduzeća u Srbiji. Ali bez obzira na to, na uzorku od 354 poslodavca utvrđeno je da je nakon inspekcijske kontrole zaposleno 14.464 radnika, rekao je on i dodao da se Zakon o radu, kako su mediji pisali proteklih dana, neće menjati, niti će doći do ukidanja regresa, toplog obroka, prevoza.

Vulin je najavio nove izmene Zakona o PIO, a na pitanje da li će tim novinama biti obuhvaćeno pitanje ukidanja penala za prevremeno penzionisanje, on je rekao, da je upoznat s velikim brojem pritužbi zaposlenih zbog ove odredbe zakona i da je formirana radna grupa koja se bavi ovim pitanjem.

– Razmatra se i pitanje ukidanja privremenih rešenja kako bi ubuduće sva penzijska rešenja bila konačna. Ali, za sada još nema nikakvih konačnih odluka. I na tome radi radna grupa, kaže on.

Dragana Kalinović, direktor PIO fonda, smatra da bi eventualnom izmenom Zakona o PIO, ukidanjem privremenih rešenja, Fond u zakonskom roku od dva meseca rešavao između 96 i 97 odsto podnetih zahteva budućih penzionera:

– Preostali mali procenat do 100 odsto uvek postoji zbog nepotpune dokumentacije budućih penzionera.

U ovom času s postojanjem privremenih rešenja Fond u zakonskom roku obradi 91 odsto svih zahteva.

Ministar Vulin juče nije mogao da precizira ni šta će biti s dugom vojnim penzionerima kojima država nije pre sedam godina zakonski uvećala penzije 11,02 odsto.

– Čekam da se iz Amerike vrati ministar finansija i da definitivno odlučimo šta ćemo s ovim dugom, odgovorio je Vulin ne mogavši da objasni da li će ovaj dug biti pretvoren u javnu obavezu.

On je podsetio da će PIO fond nastaviti s proverama invalidskih penzija, s obzirom na to da je od 30.656 predmeta 10 odsto ušlo u postupak, a da je podneto i 16 krivičnih prijava protiv onih koji su krivotvorili invalidska penzijska rešenja, piše J. Petrović-Stojanović za list Politika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Vulin ne treba da čeka MF Vujovića. Ima on svoj deo posla koji treba da uradi. A to je: da naloži RF PIO da se vojnim penzionerima, koji su otišli u penziju pre 1.1.2012.g., donesu Rešenja po Zakonu PIO i da im se prevedu vojni bodovi (koji su stavljeni van zakona) na lični bod kao i svima ostalima.

  • Treba reći da je problem ove države to što se zakoni ne primenjuju, bar kad su penzije u pitanju. Nijedan zakon nije ni ijednom političaru dao pravo da meri kome je “velika” penzija, i da shodno tome na razne načine pokušava da ih smanjuje. Kad su doprinosi uplaćivani, a i danas je tako, sve im je malo. Pa gospodo smanjite sebi malo prinadležnosti (dnevnice, putovanja, reprezentaciju, garderobu) pa nećete imati problem ovih skromnih penzija, koje su po vama velike. Samo da kažem da su i drugi radili i prekovremeno i bili mesecima na teren i za to dobijali samo skromne dnevnice da prežive. E sad im se i od te mukom zarađiene penzije umanjuje. I još nešto u to vreme svi su bežali od putovanja. Putovali su opet oni koji su morali. Nisu te dnevnice bile atraktivne kao danas. A onda dođoše neki novi koji zamišljaju da su bogovi i da mogu da rade kako se njima sviđa. Šta reći o minimalnim penzijama, koje nisu ni zarađene, a njih je takođe uvela politika 2008. godine. Ako se ja pitam socijalna politika se vodi preko ministarstva za rad i to iz posebnih sredstava izdvojenih iz budžeta.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija