120.000 vaučera domaćim turistima, ukidanje rominga u regionu

Ministarka Tatjana Matić potvrdila je da je podeljen rekordan broj od 120.000 vaučera domaćim turistima. Objasnila je i šta tačno znači „ukidanje“ rominga između zemalja Zapadnog Balkana.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a govorila o vaučerima, ali i o tome šta predstavlja najavljeno ukidanje rominga.

Ministarka Matić je kazala da postoji velika zainteresovanost za turističke vaučere. „Prvih 100.000 vaučera je podeljeno za mesec i po dana u januaru do polovine februara. Dvadeset hiljada vaučera smo podelili za sat i po vremena. Postoji ogromno interesovanje, ne samo za vaučere“, rekla je ministarka.

Podsećamo, u aprilu je rečeno da je već podeljeno svih 100.000 turističkih vaučera odobrenih za 2021. godinu. Tada je najavljeno da će biti odobreno izdavanje još 20.000 vaučera. Za tu namenu je planirano dodatno izdvajanje od 100 miliona dinara iz budžeta.

Ona je potvrdila za RTS da je tokom maja meseca 2021. godine podeljeno još 20.000 vaučera. Tako ukupan broj vaučera od početka godine iznosi 120.000.

Prošle godine je, inače, podeljeno 274.000 vaučera za odmor u domaćem smeštaju širom Srbije.

Ministarka Matić je saopštila da su u toku pregovori sa Ministarstvom finansija da se ponovo odobri dodatni broj vaučera. Razmišlja se, kako je rekla ministarka, da se ove godine podeli 500.000 vaučera.

Tatjana Matić je rekla za RTS i da vlada veliko interesovanje i stranih turista za dolazak u Srbiju.

Šta znači ukidanje rominga?

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija je objasnila da postoji mala zabuna kada je u pitanju „ukidanje“ rominga.

„Roming je vrsta interkonekcije koja postoji između država i on ne može nikada da se ukine, jer postoje granice, ali cena se svodi na cenu saobraćaja na domaćim tržištima“, rekla je ministarka.

Tatjana Matić je rekla da će memorandum biti primenjen od 1. jula. Podsetila je da će tada, pored rominga sa Grčkom, biti „ukinut“ i roming između država Zapadnog Balkana.

Izvor: RTS