Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Malta: Nekretnina za život u domu za stare

Malta: Nekretnina za život u domu za stare

Malta: Nekretnina za život u domu za stare

Na Malti se vodi polemika o tome da li je, i koliko, sporan sistem u kom starije osobe daju svoje nekretnine domovima za stare u zamenu za doživotno stanovanje, negu i zdravstvenu zaštitu?

Izvršna direktorka kompanije CareMalta koja upravlja sa osam domova za stare na tom ostrvu-državi, izjavila je da ne vidi razlog da se tumači kao zloupotreba kada stari daju svoje nekretnine za smeštaj u domovima za stare:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Moram da izrazim neslaganje da je ovakav sistem razlog za zabrinutost, kada se primenjuju odgovarajuće mere – rekla je Natalie Farrugia Briffa.

Natali je ćerka direktora kompanije CareMalta i poznati lokalni investitor i izvođač radova. Grupa CareMalta u svojim domovima za stare brine o preko 900 korisnika, i zapošljava oko 700 ljudi.

Ona je ovako odgovorila na pitanja lista Malta Independent pokrenuta pisanjem sindikalnih novina it-Torca da su neke stare osobe, koje ne mogu da dočekaju smeštaj u državni dom za stare, primorane da daju svoje nekretnine privatnim domovima u zamenu za smeštaj i negu.

Napomena Penzina: Prema zakonima Republike Srbije, odnosno Zakonu o nasleđivanju, u delu koji definiše ugovor o doživotnom izdržavanju, ovakvi aranžmani između domova za stare i korisnika istih nije dozvoljen (više detalja na linku iznad).

Privatni domovi zatim te nekretnine prodaju i na taj način finansiraju brigu o novom korisniku. List je istakao da ovakav sistem pravi ogromne probleme u porodicama gde se mlađi ne slažu sa tim da ostanu bez porodične imovine na ovakav način. Najgori scenario je onaj u kome stari zapravo i nemaju drugog izbora.

– Naša prva opcija je da se plaća po danu boravka. Međutim, za 21 godinu rada, imali smo četiri zahteva da nam dugoročna nega korisnika bude plaćena na taj način. I sve to je regulisano transparentnim ugovorima – objašnjava Natali.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

Ipak, sagovornici lista Malta Independent kažu da je posebno osetljivo pitanje potencijalne povrede prava osoba koje pate od (ne)dijagnostifikovane demencije. Postavlja se i pitanje: šta se dešava ako nakon ovakvog ugovora smrt korisnika nastupi relativno brzo?

Iz CareMalta odgovaraju da nude opcije refundacije, ali – u vidu prenosa prava korišćenja doma i nege za nekog rođaka, ali podvlače da je to pitanje koje se rešava sa svakim klijentom posebno, piše Malta Independent.