Početna Magazin Godine Malo sna – nekima ponos, drugima muka (2)

Malo sna – nekima ponos, drugima muka (2)

Postoje jednostavne stvari koje bi društvo moglo da uradi, ali nedostaje politička volja, pa svaki pojedinac mora da se za svoj san izbori sam. A san je presudan za zdravlje i vredan svake borbe

Nakon što se istraže sve teorije, jedna činjenica ostaje: san je krhak. Bilo šta (toplota, hladnoća, dobra hrana, loša hrana, usamljenost, društvo, buka, tišina, ljubav i gubitak ljubavi itd) može pokidati njegovo tkanje, i malo šta mi tu možemo da učinimo kako bismo bili sigurni da smo ga popravili.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

San zahteva nenarušeno poverenje i osećaj sigurnosti, a do toga se dolazi putem dobrih gena, blagosti, čvrstih odnosa sa ljudima i, pre svega, putem prakse. Brzi stil života pun anksioznosti i napetosti sa kojim se mnogi susreću u postindustrijskim kulturama dodatno oštećuje tkanje sna.

Društva se mogu podvrći ogromnim socijalnim, ekonomskim i političkim promenama, potpuno, na taj način, menjajući živote svojih članova, ali ostavljaju pojedincima da se uspešno prilagode, ostanu smireni i nastave da dobro spavaju.

Naš san, svojom osetljivošću i nemogućnošću kontrole, ukazuje nam na uzaludnost naših napora da se prilagodimo onome što nam ne odgovara, bilo da se radi o zahtevima posla ili LED ekrana, i to mnogo pre nego što shvatimo da je stres prevelik za nas.

Postoje jednostavne stvari koje bi društvo moglo da uradi
, kao što je kasniji početak nastave, omogućavanje kliznog ranog vremena, promena boje svetla koje emituju električni aparati ili izgradnja poslovnih zgrada sa prozorima i svetlarnicima koji omogućavaju izloženost zaposlenih dnevnoj svetlosti čime bi se poboljšali i budnost u toku dana i san u toku noći…

Međutim, nedostaje politička volja da se tako nešto uradi.

Na raspolaganju nam je niz sredstava koji pomažu smirenje organizma: meditacija, joga ili biofeedback terapija, što dokazano pomaže dobrom snu.

Međutim, nijedna od ovih tehnika ne deluje brzo niti ju je lako sprovoditi u svakodnevnom životu dovoljno dugo. Takođe, ono što odgovara jednoj osobi, ne mora da znači da će pomoći i drugoj. Ali su svi ovi i slični načini borbe za san vredni vremena i truda i bolje ih je probati nego da se posegne za bočicom sa pilulama za spavanje.