Amity telefonsko savetovalište za starije

U želji da pomogne starijim osobama i neformalnim negovateljima starijih, UG Snaga prijateljstva – Amity je otvorio telefonsko savetovalište.
Prenosimo saopštenje ovog udruženja. Pozivamo vas da iskoristite ovu mogućnost ili informišete one kojima je potreban razgovor ili savet o ovoj mogućnosti.

Treća je nedelja kako je starijima od 65, odnosno 70 godina, zabranjen izlazak iz kuće zbog koronavirusa. Najveći broj njih je racionalno prihvatio zabranu, i poštuje je, kao i sve preporuke stručnjaka. Disciplinovani su, odgovorni i savesni. Svako je za sebe napravio ili dnevno pravi lične strategije kako umanjiti i kontrolisati stres zbog novonastale situacije, kako sada osmisliti i struktuirati sebi dan da ne bude dosadno, da ne bude zamorno, već umirujuće i relaksirajuće.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, ima i onih kojima ovo teže polazi za rukom. Posebno ako žive u višespratnicama ili stambenim zgradama, a u malim stanovima, pa još ako nemaju ni terasu, njima je baš, baš teško. Nije lako ni samohranim starijim zavisnim osobama koje su bile korisnice geronto službi, odnosno pomoći u kući. Prethodne tri nedelje, gerontodomaćice nisu smele da ulaze u stan i da im pomažu. One su samo mogle da im kupe i donesu do stana potrebne namirnice i lekove.

Izazove imaju i neformalni negovatelji zavisnih starijih osoba, posebno oni koji brinu o obolelima od demencije. Kako sa viškom energije njima dragih dementnih osoba, kako ih zadržati u kući, a bez sputavanja i nanošenja bola? Najbitnije je biti strpljiv i smiren i ne pokazivati nervozu u takvim situacijama, već preusmeravati pažnju obolelog na njemu bliske sadržaje, puštati mu muziku koju voli da sluša ili raditi vežbe u kući zajedno sa njim. Ako je ikako moguće, preraspodelite teret brige o obolelom članu i na druge članove porodice. Nije dobro da sve vreme najveći teret brige o zavisnoj starijoj osobi snose žene, što je najčešće slučaj.

Amity telefonsko savetovalište za starije

U želji da da doprinos u ovo vreme vanrednog stanja, i pomogne onima starijima i njihovim neformalnim negovateljima kojima je podrška, konsultacije i savetovanje potrebno, UG „Amity – Snaga prijateljstva“ otvorio je telefonsku liniju.

Starije osobe ili njihovi neformalni negovatelji mogu zvati ovaj broj svakog radnog dana od 16 do 19 sati.

Broj telefona je: 062/8-54-54-20

Kraj telefona će dežurati Nada Satarić, socijalna radnica.

Izvor: Amity
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Podsećamo na neke tekstove koji vam mogu biti od pomoći ukoliko se starate o dementnoj osobi: