Kragujevački penzioneri-preduzetnici nezadovoljni podrškom države

Nezadovoljstvo su iskazali penzioneri preduzetnici u Kragujevcu. Kako tvrde, država im nije pomogla tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja prošle godine, ali su pomoć dobili ostali preduzetnici.

Mitar Živojinović je trenutno penzioner preduzetnik, a radni vek je proveo kao nastavnik u osnovnim školama. On u 73. godini taksira kako bi nadoknadio skromnu penziju koja mu je jedva dovoljna da preživi.

Po Mitrovim rečima, država im nije pomogla ni tokom kovida, a ni kasnije. Osvrće se na to da su pevači i ostali preduzetnici ipak dobili nekakvu pomoć. Nikog iz državnog aparata ne zanima to što rade on i kolege, međutim očekuje da će država imati sluha i za njih.

Sadašnji preduzetnik-taksista, a nekadašnji penzionisani policajac Dragan Lazović, takođe tvrdi da su njegove kolege diskriminisane od strane države. Podseća da su ostali preduzetnici dobili novčanu pomoć. Uplaćeno im je tri puta po 30.000 dinara i dva puta po 18.000 dinara, što iznosi pola minimalca. Dodaje da je, kao i ostali penzioneri, tokom vanrednog stanja bio zaključan u stanu.

Lazović navodi da su to uglavnom osobe koje imaju penzije od 17.000 do 30.000 dinara. Dešava se zanemarivanje kafedžija i taksista, dok ostali ljudi normalno rade. Kaže da je petnaest godina u penziji, i sve vreme radi kao taksista. Državi daje sva davanja, sem socijalnog, što je oko 2.000 dinara. Nada se da će naići na razumevanje države, pored svih problema na koje nailaze.

Dvomesečna zatvaranja koje je sprovela Vlada, onemogućila su zaradu bivšem radniku fabrike automobila Slobodanu Stamenkoviću. Primajući samo 16.000 dinara penzije, trenutno nema od čega da plati porez.

Odgovor je stigao od premijera i premijerke, navodi taksista Lazović. Po rečima Vučića i Brnabićke, sve je prosleđeno na razmatranje Ministarstvu finansija. Kako dalje kaže, iz Ministarstva Siniše Malog stigao je odgvor da su penzioneri i preduzetnici izuzeti iz prošlogodišnje uredbe. Takođe, odgvor iz Privredne komore Srbije nije stigao.

Lazović jasno stavlja do znanja da ukoliko se ovako nastavi, penzioneri će biti građani će biti petog ili desetog reda. Planira da se okupe penzioneri preduzetnici iz Srbije, kako bi otišli pred Vladu Srbije ili Predsedništvo.

Obzirom da su izuzeti iz uredbe kojom su finansijski pomognuti ostali preduzetnici, traže da Vlada Srbije bude ravnopravna prema svima. Iako su u zasluženoj penziji, oni uredno uplaćuju penzione doprinose.

Izvor: N1
Fotografija: Egor Myznik za Unsplash.com

Podsećamo: