Crveni krst sprema donacije i podršku osetljivim grupama

Podršku u računarskoj i zaštitnoj opremi su dobili Crveni krst u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Vršcu i Plandištu. Među njima su i dve organizacije iz Šida – Centar za razvoj Srema i Šidski ekološko humanitarni centar.

Računarska oprema kojom su podržane ove organizacije broji 20 laptopova, tableta i monitora. Pored toga, tu je i 10 štampača, skenera i projektora, 50 manjih uređaja kao što su mobilni telefoni, kamere i zvučnici. Tu je i više od 4.000 artikala zaštitne opreme i 65 beskontaktnih toplomera. Saopštenje o ovoj podršci dobijeno 30. marta od Nemačke razvojne pomoći.

Organizacije civilnog društva su uspele da nađu načine da pomognu osteljive društvene grupe. I pored otežanog ličnog kontakta i ograničenog kretanja korisnika stiže pojačanje u vidu novih uređaja koji održavaju kontinuitet i dostupnost nege. Obezbeđene su za usluge socijalne zaštite koje se obavljaju putem telefona ili interneta, kao što su info linije.

Zaštitna oprema će održati bezbednost socijalnih radnika i radnica koji se brinu o korisnicima. Imajući u vidu da je pandemija koronavirusa mnoge aktivnosti usmerila na internet, računarska i IT oprema su od velikog značaja. Međutim, tamo gde to nije moguće, GIZ ostaje posvećen podršci socijalnim radnicima i volonterima koji brinu o onima kojima je to najpotrebnije.

Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“ obezbedio je podršku u vidu računarske i zaštitne opreme. Sprovedena je od strane GIZ-a putem posebne mere koja podržava osetljive grupe tokom pandemije kovid-19.