Kako do penzije? Moja Penzija Penzije

Kontakt centar Fonda PIO – Najbrže do pouzdanih informacija o penziji

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Telefonski kontakt centar Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućava vam da brzo i lako dođete do svih informacija vezanih za propise Zakona o PIO, kao i za prava koja ostvaruju korisnici penzije i osiguranici.

Pored navedenog, svi zainteresovani građani mogu saznati i opšte informacije o radu Fonda, uslugama koje pruža i pogodnostima koje daje svojim korisnicima.

Brojevi telefona Kontakt centra su:

 • 0700 017 017 – po ceni lokalnog poziva (moguće da ne radi za digitalne fiksne telefone koji su deo paketa interneta i kablovske)

 • 011 30 60-680 – za pozive sa mobilnog telefona i iz inostranstva.

Radno vreme Kontakt centra za razgovor sa operaterima je radnim danima od 8 do 15 časova, a od 15 do 20 časova i vikendom dostupan vam je govorni automat.

Svoja pitanja, sugestije i komentare u svakom trenutku možete poslati i preko kontakt strane sajta Fonda PIO.

Pratite Penzin na Fejzbuku!

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

43 Comments

Click here to post a comment
 • Ulozila sam zalbu PIO fondu februara 2015. zbog kasnjenja od 6 meseci za obracun i isplatu penzije i naplatu kamate. Do sada nisam dobila odgovor, a na zadnjem ceku sam imala umanjenje od 500 dinara na drugom delu jula.Da li znate kome da se obratim i na koji nacin, jer kada sam licno isla u PIO fond u Nisu, nismu mogli da mi odgovore.
  Hvala

  • U takvim slučajevima samo pravnicima-advokatima koji možda mogu da Vam daju neki savet koji će Vam se isplatiti. Žao nam je što ne možemo više da pomognemo, ali kada država ćuti i ignoriše nas, nama ostaje malo opcija.

   • Pa sta onda vi predstavljate. Zabavu radi pisanja i slikanja?Kao nesto radite.Smesno!

    • Tako je gosn Boro! Na šta to liči! Umesto da angažujemo i plaćamo advokate onome kome treba da se spori sa PIO, mi se glupiramo…

     • Danas dobijaju nacionalne penzije eastradni umetnici i sportisti
      koji se igraju i pevaju.Sta mi uopste imamo od toga?
      Dajte narodu leba i igara.
      Stekao sam pravo na penziju 1998 god.a dobio resenje na najnizu
      penziju 2004 na upisani radni staz u licnom kartonu 39 god.
      Vodila je evidenciju sluzba PIO Beograd,ali oni sami sebi ne veruju
      u ono sto rade pa taj staz i ne priznaju.To vam je “pravna drzava”,

 • Poštovani,
  kada mogu u prevremenu penziju? Stara 54 godine, staž 25 godiva. Koliko bi bilo umanjenje i da li bih mogla da se vratim u radni odnos ?
  Hvala unapred

 • Poštovani,

  1. novembra 2015. gdine punim 33 godine staža. Rodjena sam 2.8.1960. godine. Da li možete da mi odgovorite koliko trenutno po novom Zakonu imam godine staža, s obzirom da se dodaju 4 meseca po svakoj godini. Da li ću pre otići u penziju po godini staža ili po godini starosti.
  Unapred zahvalna,

 • 10.09.2016. god. punim 40 godina radnog staza i 59 god i 9 meseci- rodjen sam 16.01.1957. Molim vas da mi odgovorite mogu li pod tim uslovima otici u penziju i koliko ce biti umanjenje. Da li je to umanjenje po ustavu

 • da li još važi klauzula koju je vlada stavila da svi koji idu u prevremenu penziju pod beneficiranim uslovima moraju da rade pod beneficijama 2/3 staža da bi im se računale iste.’?

 • Otisao sam u starosnu penziju sa 38 godina staza i 48 god.zivota.posletoga sam pokupio stazdo 40 god. Inavrsi preko50god.zibota.Mogulida trazimuvecanje penzije

  • Poštovani,
   Pisali ste redakciji portala Penzin. Trebalo bi da se obratite kontakt centru PIO fonda. Njihove kontakte ćete naći u ovom članku, članku na koji ste ostavili komentar.

 • Postovani, u decembru sam stekla uslov za penziju. Do danasnjeg dana u mom PIO u Krusevcu niko ne moze da mi da informaciju kada ce biti povezivanje staza od strane drzave. Upucuju me da zovem Nikolica i Vucica. Jako su neljubazni a ja vec 4 meseca nemam nikakva primanja kao ni zdravstvenu zastitu. Molim Vas da li imate neki odgovor na ovo. Kada ce biti povezivanje staza.

 • Po mom obracunu, 01.11.2016. napunicu 40 godina radnog staza. Nayalost imam samo 57 godina tako da sticem pravo na penziju umanjenu za 20,4 posto. Interesuje me koliki bi bio iznos te moje buduce penzije i od podataka dajem sledece: u Vojsci (JNA< Vojska Jugoslavije i sl.) sam radio kao podoficir od jula 1978. godine do februara 1994. godine, i u tom periodu ostvario sa benificiranim radnim stazom oko 21 godinu penzijskog staza. U samostalnoj delatno (trgovinska radnja) stekao sam oko 7 meseci staza. Ostalo do 40 godina sam stekao radeci u Osnovnom sudu kao referent. Znaci ukupno 40 godina penzijskog, umanjena penzija i KOLIKO BI TO OTPRILIKE IZNOSILO? Hvala Vam unapred. Pozdrav. Dragisa.

 • Postovani,hteo bih da pitam za uslove za invalidsku penziju.Moja supruga ima oboljenje ocnih nerava i to trajno ostecenje,nema kolorni i periferni vid,vidi tubularno,na jednom oku ima 30 a na drugom 90%,invalidnost joj je devedeset posto.predali smo za invalidsku i izasli na komisiju u Nisu taj doktor je bez problema rekao da je slucaj prolazan i da salje za beograd sa negovim potpisom za penziju,zatim smo bili u beograd gde je prosla ocne preglede,doktor je ustanovio isto kao sto pise na papirima.Hteo sam da pitam dali je nas slucaj prolazan ili ce pored ovolikog oboljenja pio reci da je sposobna za rad.Unapred hvala.

  • Poštovani, ne možemo niko drugi da zna šta će neka komisija da odluči, a naročito ona u PIO. Morate kontaktirati njih na date kontakte iznad.

 • Postovani, nisam iz BG ali posto sam kao radnik jedne Beogradske firme otisla u starosnu penziju, dobila sam Privremeno resenje o penziji a posto smatram da nije dobro izvrsen obracun, iz PIO fonda u Zrenjaninu su mi rekli da to moram zavrsavati u filijali Beograd, Nemanjina ulica. VEC DVA DANA pokusavam da dobijem referenta u navedeno vreme od 13 do 15 h, ali niko se ne javlja, kao da je slusalica spustena. Kada sam se pozalila gospodji na col centru, rekla je ” pa niste vi jedini”! Sramota jedna!

  • Poštovana, nismo sigurni da se svi obračuni rade samo u Beogradu? Zar nema neka opcija da se uputi žalba u lokalnom PIO?

 • U NAPRED ZAHVALAN

  SADA MIJE 4 MESECA KAKO SAM PREDO ZAHTEV ZA CELU INVALICKU PENZIJU.DOSADA SAM IMAO POLAK INVALICKE PENZIJE.SADA MI JE DVA MESECA KAKO SAM BIO NA INVALICKU KOMISIJU ZA PUNU PENZIJU.DOBIO SAM PRAVA NA PUNU PENZIJU ALI NIKAD DA DOBIJEM RESENJE VEC 2 MESECA OD KOMISIJE.

  POXDRAV…

  • Poštovani, ume to da potraje i po 3-4 meseca, nekad i više. Kasne sa rešenjima svim već godinu dve dana ozbiljno. Jedno vreme to je bila tema u medijima sad se više i ne pominje, prosto se čeka dok završe.

 • Zanima me posle smrti penzionera iz druge drzave sta treba dostaviti vasem fondu i na koju adresu.

  • Poštovana,
   Ostavili ste komentar na portalu Penzin.rs. Mi smo nezavisni medij i nemamo nikakve veze sa PIO fondom. Morate pisati njima direktno.

 • Poštovani, na zahtevu za penziju su mi pogrešno upisali stručnu spremu.
  to sam primetio posle desetak dana.
  pitanje za Vas utiče li to na kojeficijenat ili visinu penzije.

  • Poštovani,
   Ostavili ste poruku na portalu Penzin.rs Mi nemamo veze sa PIO fondom niti će oni videti ovaj Vaš komentar ovde. U okviru teksta na koji ste ostavili komentar, imate njihov telefon.

  • Poštovana,
   To morate pitati ili opštinu ili PIO fond.
   Mi nemamo nikakve veze sa izdavanjem Senior kartice, ne znamo ni gde ona inače može da se koristi.
   S poštovanjem,
   Redakcija portala Penzin.rs

 • Suprug je preminuo 2011 godine. Na trenutku njegove smrti nisam imala 45 godina falilo mi je 4 meseca do svog rodjendana kada bih napunila 45godina .koja prava ja imam i kad ostarujem prava na njegovu penziju. Posto je imao radni staz u smederevskoj palanci u Gosi 34, godine rada.

 • Postovani,
  Tatu je odbjeni za ivalidsku penziju,navedeno je da ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti i salju ga na nekakva testiranja. Ima 57 godina i dijagnozu Alcxajmer koji je u drugoj fazi.Sama dijagnoza po sebi govori sve a psihijatar koji ga leci ne vidi poboljsanje i vec propadanje.Sada ulazemo zalbu,zanima me samo misljenje hoce li ista uraditi?

  • Poštovana,
   Mi nismo stručnjaci za PIO pravo i na naše mišljenje ne možete da se oslonite. Ali, iz iskustva koje smo stekli kroz rad na portalu Penzin i kontakte sa čitaocima i pravnicima, žalbe PIO fondu – stručno vođene, često imaju efekta.
   Što se tiče dijagnoze Vašeg oca, sve nam je jasno. Ne mora se ni naglašavati da poboljšanja stanja neće biti. Eventualno može da se uspori proces. Opet, znamo koliko je besmisleno očekivati od ljudi u uznapredovalim fazama ove bolesti da normalno obavljaju svoje radne zadatke. Besmisleno jeste, ali nečuveno nažalost nije. Ali, vredi se boriti.
   Vama i Vašoj porodici želimo mnogo snage i istrajnosti. I sa dobijenim procesom za invalidsku penziju, znamo koliko je teška situacija u kojoj ste.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija