Početna Magazin Godine Lekalizacija: Ministarstvu zdravlja predat Zahtev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Lekalizacija: Ministarstvu zdravlja predat Zahtev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Lekalizacija: Ministarstvu zdravlja predat Zahtev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Organizacija „Lekalizacija Srbije“ koja se zalaže za unapređenje ljudska prava u oblasti zdravlja inicijativom za promenom zakonske regulative kanabisa u medicinske i industrijske svrhe, Ministarstvu zdravlja republike Srbije predala je Zahtev za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Zvaničan zahtev za izmenu aktuelnog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije, predao je dr Milan Savić, podpredsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“ i direktor bolnice „Sveti Sava“ u Beogradu.

– Pozivamo sve članove, lekare, pravnike i ostale stručnjake, javne ličnosti, da svi zajedno podržimo što hitnije razmatranje ovog Zahteva i usvajanje novog ili izmenjenog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, jer ćemo tako spasiti mnoge ljudske živote, a mnogima obezbediti život dostojan čoveka i pored teških bolesti sa kojima se bore.

Današnji dan je od istorijskog značaja jer vraća nadu hiljadama obolelih gradjana Srbije da će u najskorije vreme dobiti mogućnost da se legalno, uz podršku države, leče preparatima koji im pomažu da prežive i poboljšaju svoje zdravstveno stanje, a koji su po važećim zakonima ilegalni, piše u saopštenju udruženja ovim povodom:

– U obrazloženju inicijative naveo sam nekoliko ključnih činjenica koje bi mogle opredeliti nadležne institucije da pozitivno reše ovu materiju. Ukratko, radi se o tome da je u većini razvijenih zemalja (SAD, Kanada i zemlje EU) sa organizovanim i kvalitetnim zdravstvenim sistemom već duže vreme medicinska upotreba kanabisa potpuno legalizovana i dostupna pacijentima sa definisanim indikacijama – izjavio je dr Savić, i dodao:

– Rade se i opsežna eksperimentalna, pred-klinička i klinička istraživanja koja imaju za cilj da potvrde sva pretpostavljena pozitivna dejstva kanabisa (antikancerska, antikonvulzivna, neuroprotektivna, imunosupressivna, antiinflamatorna itd).

Legalizacija bi takođe omogućila bolji uvid u stanje pacijenata koji već uzimaju kanabis kao lek kod različitih a prvenstveno malignih bolesti za sada bez kontrole lekara. Standardizovali bi se svi oblici medicinskog kanabisa bilo da se radi o sintetskim formulacijama ili biofarmaceutskim.

Za početak, sasvim dovoljno za pokretanje postupka, javnu raspravu, skupštinsku debatu i, što je najvažnije, uključivanje svih relevantnih institucija i pojedinaca koji bi mogli da kroz jednu potpuno legalnu proceduru doprinesu donošenju najboljeg rešenja i za pacijente i za državu – dodao je Dr Milan Savić pošto je predao inicijativu Ministarstvu.

Zahtev sadrži medicinsku dokumentaciju nekoliko stotina pacijenata koji su se kanabisom uspešno lečili ili još uvek leče od više vrsta obolenja: od teških karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, glaukoma, epilepsije itd, zatim prevodi kliničkih studija i istraživanja o dejstvu kanabisa i njegovoj primeni u medicini.

U Zahtevu se nalazi i predlog izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama, kao i nekoliko uspešnih modela kontrole gajenja i primene medicinskog kanabisa (konoplje) u drugim zemljama koje su legalizovale kanabis.

Udruženje očekujem da Zahtev u najskorije vreme uđe, prvo u javnu raspravu u kojoj bi učestvovali svi relevantni društveni činioci, a zatim preko Odbora za zdravstvo i u skupštinsku raspravu čiji rezultat bi trebalo da bude i izglasavanje izmena postojećeg Zakona, što će ujedno značiti ukidanje crnog tržišta i zloupotreba obolelih ljudi koji su izloženi svakodnevnim prevarama od strane nesavesnih lica u pokušaju da dođu da medicinskog kanabisa.

Na relevantnim organima i institucijama države je da se opredele za model legalizacije kanabisa i uvođenja u zdravstveni sistem, a od ključne je važnosti da se što pre počne sa edukacijom stručnog medicinskog osoblja, jer samo tako možemo računati da će lekovi i preparati imati efikasnu primenu kod obolelih.

Pozivamo sve članove, lekare, pravnike i ostale stručnjake, javne ličnosti, da svi zajedno podržimo što hitnije razmatranje ovog Zahteva i usvajanje novog ili izmenjenog Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, jer ćemo tako spasiti mnoge ljudske živote, a mnogima obezbediti život dostojan čoveka i pored teških bolesti sa kojima se bore, zaključuje se u saopštenju.