Početna Magazin Godine SZO preporučuje dnevnu pilulu protiv infekcije HIV-a za homoseksualce

SZO preporučuje dnevnu pilulu protiv infekcije HIV-a za homoseksualce

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) „snažno preporučuje“ da homoseksualni muškarci koriste dnevnu pilulu za prevenciju infekcije virusom HIV-a.

Iako ova odluka nije obavezujuća za zemlje članice, ona može imati ozbiljan uticaj na odluke vlada koje se pozivaju na ekspertizu ove organizacije.

Preventivna pilula (pre-exposure prophylaxis – PrEP), je kombinacija dva leka koji se koriste za tretmane osoba obolelih od HIV-a. Dnevnim unosom PrEP-a, čak i nezaražena osoba može u velikoj meri smanjiti rizik dobijanja AIDS virusa od inficiranog partnera.

Pilula jeste dozvoljena u nekim zemljama, uključujući SAD, ali postoje brige da su njeni kontraefekti preveliki za zdrave osobe koje bi je uzimale na dnevnoj bazi, kao i da bi ovo doprinelo njihovom rizičnijem seksualnom ponašanju.

Stručnjaci iz organizacije kažu da je efekat na gustinu kostiju i rad bubrega veoma mali, i da su to pokazala dugoročna istraživanja. Kada je reč o rizičnom ponašanju oni napominju da pilulu ionako radije koriste osobe koje već često izbegavaju da koriste kondom.

Pilula je skupa, pa u SAD košta i 10.000 dolara na godišnjem nivou. Troškovima treba dodati i redovne preglede na HIV, kao i praćenje propratnih efekata. Ipak, Gilead Sciences, kompanija koja proizvodi pilulu, licencirala ju je i u Južnoafričkoj Republici i Indiji, gde košta svega 100 dolara godišnje – oko 25 dolar-centi dnevno, piše NPR.