Početna Magazin Godine SZO preporučuje dnevnu pilulu protiv infekcije HIV-a za homoseksualce

SZO preporučuje dnevnu pilulu protiv infekcije HIV-a za homoseksualce

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) „snažno preporučuje“ da homoseksualni muškarci koriste dnevnu pilulu za prevenciju infekcije virusom HIV-a.

Iako ova odluka nije obavezujuća za zemlje članice, ona može imati ozbiljan uticaj na odluke vlada koje se pozivaju na ekspertizu ove organizacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preventivna pilula (pre-exposure prophylaxis – PrEP), je kombinacija dva leka koji se koriste za tretmane osoba obolelih od HIV-a. Dnevnim unosom PrEP-a, čak i nezaražena osoba može u velikoj meri smanjiti rizik dobijanja AIDS virusa od inficiranog partnera.

Pilula jeste dozvoljena u nekim zemljama, uključujući SAD, ali postoje brige da su njeni kontraefekti preveliki za zdrave osobe koje bi je uzimale na dnevnoj bazi, kao i da bi ovo doprinelo njihovom rizičnijem seksualnom ponašanju.

Stručnjaci iz organizacije kažu da je efekat na gustinu kostiju i rad bubrega veoma mali, i da su to pokazala dugoročna istraživanja. Kada je reč o rizičnom ponašanju oni napominju da pilulu ionako radije koriste osobe koje već često izbegavaju da koriste kondom.

Pilula je skupa, pa u SAD košta i 10.000 dolara na godišnjem nivou. Troškovima treba dodati i redovne preglede na HIV, kao i praćenje propratnih efekata. Ipak, Gilead Sciences, kompanija koja proizvodi pilulu, licencirala ju je i u Južnoafričkoj Republici i Indiji, gde košta svega 100 dolara godišnje – oko 25 dolar-centi dnevno, piše NPR.