Početna Magazin Godine Ekonomija Koja je najbolja investicija za budućnost?

Koja je najbolja investicija za budućnost?

Ako danas imate oko 30 godina, 2050. godine imaćete 70. Koja će se energija tada koristiti? Koje tehnologije? Kakva će klima biti u kojem delu sveta?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Finansijski eksperti pozivaju nas da ulažemo u energiju, plemenite metale, nove tehnologije, vodu i druge resurse jer će im cena rasti tokom 21. veka. Usput zaboravljaju da odgovore na pitanje kako čovek sa prosečnom ili visokom platom da ulaže u bilo koju od ovih oblasti jer to bi značilo da ima da investira milione dolara, evra, nečega?
Ako danas imate oko 30 godina, 2050. godine imaćete 70. Koja će se energija tada koristiti? Koje tehnologije? Kakva će klima biti u kojem delu sveta? I ta pitanja finansijski eksperti zaboravljaju da pomenu. Ako danas uložite novac u banku, ko garantuje da Vam ga neko neće dodatno oporezovati kao što je to nedavno učinjeno sa računima građana na Kipru?
Ko garantuje da će ugovorene kamate biti veće od realne inflacije? Ako danas oročite novac u vrednosti prosečne nekretnine, da li ćete za tu glavnicu i dobit moći da kupite prosečnu nekretninu na tržištu 2030, 2040, 2050. godine?

Moćni biznisi razvili su se iz ideje da možete da obezbedite budućnost svoje dece tako što ćete uplaćivati i štedeti za njihovo školovanje, za njihov početni kapital za neki budući biznis, pa čak i za njihove penzije. Mnoga deca rođena danas dočekaće 2100. godinu.

Pre 90 godina bile su 1920-e godine. Koliko se stvari promenilo od tada? Koliko će se stvari promeniti do kraja 21. veka?

Zato su možda najbolje investicije sticanje navika skromnijeg življenja, stvaranje jakih porodičnih veza, obrazovanje dece u najširem smislu kako bi se smelo i optimistično izborili sa svim što donesu naredne decenije. A, kada je reč o finansijskim pitanjima, možda najbolja formula jeste – raznovrsnost kapitala.