Početna Magazin Godine Ekonomija Moguća rešenja penzija i poznih godina u 21. veku

Moguća rešenja penzija i poznih godina u 21. veku

Ni najbogatije i najuređenije zemlje sveta nemaju jasnu ideju kako da reše problem starenja stanovništva i probleme kao što su: isplata penzija, akumulacija kapitala za stare dane, održavanje porodičnih veza, emotivne i društvene potrebe starih, opterećenje zdravstvenog sistema, nega starijih osoba, itd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Čak i dobrovoljno penzijsko i životno osiguranje često nisu dovoljni ni za očuvanje životnog standarda na nivou onog iz vremena primanja plate. Globalna kriza početka 21. veka pokazala je nepozdanost svih naših mehanizama za očuvanje vrednosti stečenog kapitala.

Kupiti nekretninu? Koliko će vredeti za 30 ili 50 godina? Kupiti obradivu zemlju? Kakva će klima biti za pola veka? Kupiti zlato? Koliko će koštati njegovo čuvanje decenijama u sefovima? Šta se dešava ako nam ga ukradu ili mu padne vrednost ako se otkriju velike rezerve pod otopljenim ledenim kapama Grenlanda, ili Sibira, ili Antarktika?

Neki smatraju da je najisplativije ulaganje za budućnost – obrazovanje sopstvene dece. Veruju da će samo uspešna deca, pripremljena za život u 21. veku, biti sposobna da stvore dodatnu vrednost za sebe, svoju decu i svoje roditelje u novim okolnostima, kakve god da budu. Ali, drugi podsećaju da su sve ovo samo relativno jednostavna pitanja finansija, a da postoje mnoga druga, čak i važnija: emocije, dostojanstvo, pristupačnost, politika i društveni sistemi (gerontokratija), itd.