SZO: Katastrofalan uticaj pandemije na lečenje raka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za Evropu skreće pažnju javnosti na katastrofalan uticaj pandemije koronavirusa na lečenje raka.

Na ovo je ukazano 4. februara, na Svetski dan borbe protiv raka. Organizacija je navela podatak da je u trećini država evropske zone došlo do prekida u lečenju raka.

Hans Kluge, direktor SZO Evropa bio je izričit: „Uticaj pandemije na rak u regionu nije ništa drugo nego katastrofalan“.

SZO regionalna kancelarija za Evropu (SZO Evropa) je jedna od šest regionalnih kancelarija ove organizacije. Međutim, ne obuhvata samo Evropu. Njeno delovanje obuhvata 53 države i obuhvata geografski prostor od Atlantika do Pacifika.

Među ovim zemljama nalazi se i nekoliko u centralnoj Aziji. Među njima, jedna od tri države je delimično ili potpuno prekinula svoje službe za lečenje raka. Razlozi za to su mobilizacija kompletnog zdravstva u borbi protiv pandemije kovid-19 i restrikcija putovanja.

„Neke zemlje su imale nestašice lekova za rak a mnoge su zabeležile znatan pad novih dijagnoza raka“, rekao je Kluge. Dodao je, kako se navodi u saopštenju SZO Evropa, da se ovo desilo čak i u najbogatijim državama.

U Kirgiziji je u aprilu 2020. godine zabeležen pad od 90 odsto broja dijagnostikovanih slučajeva raka. Za vreme prvog zatvaranja na proleće 2020. godine, u razvijenim državama kakvim se smatraju Holandija i Belgija, broj dijagnostikovanih slučajeva je pao za 30 do 40 odsto.

Penzin je, podsećamo, preneo upozorenje hrvatskog onkologa prof. dr Eduarda Vrdoljaka da je drastično veći broj umrlih od raka nego od korone. Septembra 2020. godine, on je upozorio i da neki onkološki pacijenti, zbog mera protiv koronavirusa, nisu išli na kontrolne preglede. Neki građani nisu otkrili prisustvo tumora tokom mera izolacije.

U narednih pet godina u Velikoj Britaniji će, prema prognozama SZO, doći do porasta od 15 odsto smrtnih slučajeva od raka debelog creva i devet odsto od raka dojke. Procene SZO su da će do ovoga doći zbog kašnjenja u dijagnostici i lečenju.

Rak, dijabetes i hronične respiratorne bolesti u regionu Evrope čine više od 80 odsto smrtnih slučajeva godišnje.

Izvor: Beta