Početna Magazin Godine Književno veče Konkursa za najbolju putopisnu priču starijih

Književno veče Konkursa za najbolju putopisnu priču starijih

Književno veče Konkursa za najbolju putopisnu priču starijih

U utorak, 19. maja 2015. godine, Biblioteka grada Beograda bila je domaćin prve od četiri književne večeri koje će biti organizovane do kraja meseca, a povodom završetka Konkursa za najbolju putopisnu priču starijih. Pogledajte kako je bilo u Rimskoj dvorani…

Konkurs za najbolju putopisnu priču starijih deo je aktivnosti zajedničkog projekta Amity-a i Bebe Kuka, koji promoviše aktivno starenje u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bila je premala Rimska dvorana Biblioteke grada Beograda da primi sve autore i goste koji su učestvovali na Konkursu. Ocenjivane su priče 56 autora iz 20 različitih mesta u Srbiji.

Prenosimo deo Uvodne reči članice žirija Mire Satarić iz Udruženja građana Amity:

„Priče koje su pristigle na konkurs veoma su raznovrsne, i u stilu i u formi. Krasi ih blistav, pripovedački jezik, sa izuzetno bogatim rečnikom. Jednostavno, možete da zamislite da ste tu, kraj autora, da putujete zajedno sa njim. Pojedine, sa takvom ljubavlju i takvim žarom pripovedaju o lepotama i kvalitetima određenih predela, određenog kraja, da slobodno mogu da postide i najbolje turističke vodiče i priručnike.“

„Priče ne predstavljaju samo puki uvid u osećanja i doživljaje autora tokom samog putovanja, one prate tok autorovih razvojnog puta, vodeći nas tako nestvarnom stazom kroz slojeviti put u sećanja.“

„Njihova svrha je višestruka, one su tu da nas zabave, da nas nauče. Prava su riznica prošlih dana – istorijska, kulturna i etnološka. Da služe čoveku i čovečnosti.“

Najbolji radovi objavljeni su u publikaciji „Mladost u starosti„, koja je predstavljena na ovoj, prvoj književnoj večeri Konkursa.

– Veče je bilo prepuno emocija, autori su dobijali cveće i aplauze od svojih unuka, dece, prijatelja i drugih prisutnih u publici. Čitali su odlomke iz svojih priča, sa tolikim emotivnim nabojem, radošću, a poneko i sa tremom, jer, bio je to za njih, kao i za sve nas, veličanstven i neponovljiv događaj – piše u saopštenju sa događaja udruženje Amity.

Veoma smo zahvalni Bebi Kuka, ponosnoj Zemunki i autorki putopisa „Uzbrdo brza“, koja je inicirala saradnju sa nama na raspisivanju ovog Konkursa, koji će postati tradicija. Ona je i obezbedila sredstva za sve nagrade u okviru Konkursa:

  • 13 nagrada – po tri za svaku od prvobitno planirane četiri kategorije putopisa i jednu za novoustanovljenu, 5. kategoriju – Najbolji putopis u stihu.

Više fotografija sa događaja pogledajte na Fejzbuk stranici Amitija.

Predstavljanje autora i njihovih priča biće nastavljeno narednih dana:

  1. Novi Sad, 21.maj 2015. –  Restoran  „Piknik“ na Ribarskom ostrvu
  2. Kragujevac, 26. maj 2015. – Crveni krst, Kragujevac
  3. Vrnjačka Banja, 28.maj 2015. – mesto će biti naknadno utvrđeno

Redakcija Penzina će u narednom periodu objaviti sve one priče i pesme sa ovog Konkursa za koje dobijemo odobrenje od autora.