Magazin Godine Svet Zdravlje

Holanđani srećni zato što rade 36 sati nedeljno?

Slika: Radno vreme - serijal članaka o istoriji i novim idejama o radnom vremenu (potražite na Penzinu)

Holandija je već godinama u vrhu liste najsrećnijih zemalja na svetu, a nova istraživanja o životnim navikama njenih stanovnika otkrila su zašto je to tako.

Podaci pokazuju da 26,8 odsto radno sposobnih muškaraca i 76,6 odsto žena na poslu provode manje od 36 sati nedeljno, dok u Velikoj Britaniji, na primer, to čini svega 10 odsto muškaraca i 40 odsto žena.

List „Ekonomist” navodi da u Holandiji za komforan život četvoročlane porodice nisu neophodna dva izvora prihoda, pa mnoge majke odlučuju da ostanu kod kuće ili da rade samo povremeno.

Prema zakonu koji je ta zemlja usvojila, majke imaju pravo da skrate radno vreme bez ikakvih posledica.

Drugi odgovor na pitanje zašto Holanđani ne skidaju osmeh s lica krije se u činjenici da oni najmanje četiri puta nedeljno trče, vežbaju ili se bave nekim sportom. Holandija zauzima prvo mesto na listi 28 evropskih zemalja po fizičkoj aktivnosti građana, prenosi Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija