Magazin Godine Svet

Kanada nema jedinstveni penzioni plan

Glavni državni revizor Kanade upozorava da produžavanje niskih kamata, povraćaji ulaganja manji od očekuvanih i nastavak produženja prosečnog životnog veka mogu imati ozbiljne posledice na državne penzije i finansijsku stabilnost te zemlje.

– Važno je da državni penzioni fond bude tako osmišljen i da se njime upravlja tako, da se imaju u vidu, ne samo trenutne okolnosti nego i da se zaštite interesi sadašnjih i budućih zaposlenih i poreskih obveznika – rekao je Majkl Ferguson, državni revizor Kanade.

U svom prolećnom izveštaju za 2014. godinu istakao je da je penzioni fond samo u poslenje tri godine pretrpeo deficit od 6,5 milijardi kanadskih dolara (oko 4,3 milijarde evra). “Rupe” su pokrivane “sa strane” (special payments): u 2013. godini 741 milion kanadskih dolara, a ukupno oko milijardu u poslednjih dve godine.

On se naročito osvrnuo na to kako su Odbor za trezor, policija, vojska i ministarstvo finansija rešavale probleme upravljanja penzionim planovima za javne službenike. Federalna vlada je odgovorna za penzije ukupne vrednosti od preko 150 milijardi kanadskih dolara.

Zakonodavni okvir u Kanadi je takav da su odgovornosti za penzione planove raštrkane po različitim telima, pa trenutni okviri za održivo upravljanje celim sistemom ne uključuje jednu politiku finansiranja.

Revizor je utvrdio da ispitani sektori vlade ispunjavaju svoje obaveze po zakonu, ali da zapravo niko nije odgovoran da sprovodi redovne i sistematske procene da li su svi ovi penzioni planovi kanadske vlade dugoročno održivi.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija