Početna Magazin Godine Kanada nema jedinstveni penzioni plan

Kanada nema jedinstveni penzioni plan

Glavni državni revizor Kanade upozorava da produžavanje niskih kamata, povraćaji ulaganja manji od očekuvanih i nastavak produženja prosečnog životnog veka mogu imati ozbiljne posledice na državne penzije i finansijsku stabilnost te zemlje.

– Važno je da državni penzioni fond bude tako osmišljen i da se njime upravlja tako, da se imaju u vidu, ne samo trenutne okolnosti nego i da se zaštite interesi sadašnjih i budućih zaposlenih i poreskih obveznika – rekao je Majkl Ferguson, državni revizor Kanade.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U svom prolećnom izveštaju za 2014. godinu istakao je da je penzioni fond samo u poslenje tri godine pretrpeo deficit od 6,5 milijardi kanadskih dolara (oko 4,3 milijarde evra). „Rupe“ su pokrivane „sa strane“ (special payments): u 2013. godini 741 milion kanadskih dolara, a ukupno oko milijardu u poslednjih dve godine.

On se naročito osvrnuo na to kako su Odbor za trezor, policija, vojska i ministarstvo finansija rešavale probleme upravljanja penzionim planovima za javne službenike. Federalna vlada je odgovorna za penzije ukupne vrednosti od preko 150 milijardi kanadskih dolara.

Zakonodavni okvir u Kanadi je takav da su odgovornosti za penzione planove raštrkane po različitim telima, pa trenutni okviri za održivo upravljanje celim sistemom ne uključuje jednu politiku finansiranja.

Revizor je utvrdio da ispitani sektori vlade ispunjavaju svoje obaveze po zakonu, ali da zapravo niko nije odgovoran da sprovodi redovne i sistematske procene da li su svi ovi penzioni planovi kanadske vlade dugoročno održivi.