Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija

Penzije čine više od trećine prihoda domaćinstva

Iako se od prosečne penzije od oko 25.000 dinara ne može mnogo dati, penzioneri očigledno daju novac “svojim potomcima, ali još više rade za njih”. 

Srbija ima 7,1 milion stanovnika i 1,7 miliona penzionera. Iako smo “stara” nacija (24,7 odsto starijih od 60), u istom smo nivou sa ostalim zemljama regiona i EU (od 20,3 do 26,4 odsto starijih od 60). U Srbiji ima više penzionera nego zaposlenih, te penzioneri često izdržavaju mlađe članove porodice.

Srđan Bogosavljević iz Ipsos Strategic Marketinga kaže da penzije u ukupnom prihodu domaćinstva učestvuju sa 35,8%. Prosečna penzija u Srbiji iznosi 221,28 evra, što iznosi dve trećine prosečne plate, dok su penzije u zemljama regiona procentualno manje od prosečnih plata.

Bogosavljević je na jučerašnjem (8. maj 2014) predstavljanju istraživanja o socijalno-ekonomskom statusu penzionera u Srbiji rekao da, iako se od prosečne penzije od oko 25.000 dinara ne može mnogo dati, penzioneri očigledno daju novac “svojim potomcima, ali još više rade za njih”.

U istraživanju Ipsos Strategic Marketinga, koji je istraživanje sproveo za banku Intesa, kaže se da stariji u Srbiji čine 34 odsto ukupnog broja klijenata banaka, a taj procenat se u regionu kreće od 23 do 38 odsto.

Penzioneri, iako nisu grupacija koja voli da se zadužuje, odlično su informisani – više od polovine zna koje vrste kamata postoje, a više od trećine poznaje i razliku između nominalne i efektivne kamate. Danas, 70 odsto banaka u Srbiji nudi specijalizovane usluge za starije.

U istraživanju se još kaže da je više od polovine penzionera u Srbiji zadovoljno svojim životom. Brine ih, uglavnom, jedino budućnost dece. Naučili su da cene male stvari. Voleli bi više da putuju i da se više druže, ali ih najviše usrećuje vreme provedeno sa decom i unučićima i mogućnost da im pomognu...


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija