Početna Magazin Godine Lažiranje penzija samo deo kriminalnih radnji u PIO fondu

Lažiranje penzija samo deo kriminalnih radnji u PIO fondu

Slučaj sa lažiranjem penzija nije konačan već samo jedna od kriminalnih radnji u PIO fondu. „Takva atmosfera traje praktično od 2007. kada dolazi do urušavanja sistema…“

Predsednik Radne grupe za restrukturiranje i nekadašnji kandidat Unije poslodavaca za predsednika UO Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) Slavenko Grgurević rekao je da slučaj sa lažiranjem penzija nije konačan i da je to samo jedna od kriminalnih radnji u PIO fondu. „Takva atmosfera traje praktično od 2007. godine kada dolazi do urušavanja sistema…“

Predstavnici PIO fonda o sumnjama vezanim za lažne penzije prvi put su govorili javno na prošlonedeljnoj sednici Upravnog odbora (UO), kada je iznet podatak da je šteta od zloupotreba 2-2,5 miliona evra, ali da to nije konačno jer se nepravilnosti i dalje istražuju. Inače, prvi slučaj falsifikovanog rešenja uočen je u beogradskoj filijali PIO fonda, oktobra 2013. godine, jer je korisnik koji je „stekao“ pravo imao prebivalište na teritoriji Leskovca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Grgurević kaže da su predstavnici Unije poslodavaca ukazivali na razne zloupotrebe i nepravilnosti. Spomenuo je „slučaj sa mikrofilmovima“ tj. „tehnološke inovacije koja je zaobilazila javne tendere“, te je tako angažovano preduzeće imalo i do 18 puta veću cenu od realne tržišne.

Podsetio je na zloupotrebe imovine PIO fonda kao npr. slučaj u Dalmatinskoj ulici u Beogradu kada je PIO fond počeo da gradi stanove za penzionere, ali se onda uključila privatna organizacija koja je to preuzela na sebe. Takođe podseća da su ukazivali na to da PIO fond daje u zakup bez naknade svoju imovinu organizacijama penzionera (i političkim strankama).

Potrebno je, smatra, da se menadžment Fonda promeni i odvoji od političkog uticaja stranaka, kao i da je neophodno da se na čelu ove institucije nađu profesionalci. Umesto 22 člana, koliko UO sada ima, dovoljno je da ih bude sedam ili osam. Neophodno je restrukturiranje Fonda u dva pravca:

  • da se penzije „očiste“ od svega što ne pripada toj kategoriji (zdravstveno osiguranje, tuđa nega i pomoć…)
  • da se Fondu vrati mogućnost da raspolaže imovinom.