Početna Magazin Godine Kako se šaliti sa starijim osobama o kojima brinete?

Kako se šaliti sa starijim osobama o kojima brinete?

Kako se šaliti sa starijim osobama o kojima brinete?

Tema iz naslovna je veoma škakljiva, jer svaki je čovek priča za sebe, te i odnos sa njim najviše zavisi od kvaliteta i sposobnosti njegovog sagovornika, a manje od pomalo krutih pravila ponašanja. Ipak, neke putokaze nije loše imati na pameti…

Bil Pikard, direktor jednog doma za stare u SAD, daje neke preporuke o vođenju neformalnih razgovora sa osobama o kojima se starate, bez obzira da li profesionalno, ili kao o članu porodice.

On kaže da mladi, u svojim 20, 30, ili 40-im godinama, možda gaje izvesne predrasude prema starim osobama. Možda pretpostavljaju da su stari ozbiljni i bez puno duha:

– Možda zapravo ne razumete njihov humor jer vas deli generacija, ili dve, ali nikad, ni za trenutak, ne pomišljajte da stari nemaju smisao za humor! Mnogi su se celog života šalili sa svojim prijateljima, supružnicima, porodicom – piše Pikard, i dadaje:

Samo zato što je nekom možda potrebna nega, to ne znači da mora biti potpuno ozbiljan sve vreme. Možete se zabaviti i biti zabavni i sa starijim osobama. Pikard preporučuje nekoliko saveta…

Upoznajte svog pacijenta u trećem dobu. Čak i ako je to vaša baka, roditelj ili neko treći, morate biti sigurni da ih potpuno razumete, i znate koji je njihov osećaj za humor.

Kad bolje upoznate starije osobe, moći ćete da smislite kako da im život učinite veselijim.

Prepustite se ponekad ulozi dvorske lude. Jednom kada se upustite u šalu ili opušteniju zabavu sa starijom osobom, morate biti spremni da ponekad primite i šalu na svoj račun. Ako ste „kratkog fitilja“ možda je najbolje da odnos uopšte ne usmeravate na tu stranu.

Nikad ne činite nešto što će nekog povrediti. Kada pričate viceve, ili planirate da se upustite u razmenu šala sa nekim, ostanite u sferi dobrog ukusa, i na temama koje su bezopasne.

– Ne želite niti staru osobu niti sebe, niti treća lica, da dovedete u nepriliku i nezgodne situacije. To onda nije šala već nezrelost i glupiranje – piše Pikard.

Postarajte se da starijima bude zanimljivo. Naime, ako želite da uvedete malo više zabave u vaš odnos sa starijom osobom vodite računa da zabava bude po meri te osobe, a ne po vašoj meri.

Ukoliko vidite da osoba ne reaguje na šalu, prestanite odmah. Takođe treba da budete svesni kada treba prestati sa šalom.

– Previše ljudi prosto nikada ne prestane da se šali. Kada se zaustavite, biće bolje svima – zaključuje Pikard za sajt firme koja se bavi negom starih lica Springhill at Home.