Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Robot Telenoid R1 pomaže starijima u komunikaciji sa decom i unucima u kući ili u domu za negu starih lica.

Samo u SAD će do 2020. godine biti potrebno 70 odsto više negovatelja starih i nemoćnih. Međutim, plate su relativno male, oko 21 hiljadu dolara godišnje, pa ni posao nije popularan.

Naslednici nemaju novca da plaćaju negu, a sve manje imaju vremena i strpljenja da sami pomažu onemoćalim roditeljima. Zato stručnjaci veruju da roboti mogu da premoste ovaj problem i već uveliko razvijaju tehnologije koje bi to omogućile.

Ipak, istovremeno postavljaju pitanje: Da li možemo brigu o starim ljudima prepustiti mašinama umesto da im se sami posvetimo? (Vidi na linku kako je ova tema obeđena u filmu Robot i Frenk)

Nedavna studija kaže da stariji jesu zainteresovani za pomoć robota u kući, ali da izgled robota igra veliku ulogu u poverenju. Stariji veruju da su za mehaničke radnje po kući pouzdaniji roboti koji izgledaju kao mašine, ali ipak žele robota sa „ljudskim likom“ koji bi im, na primer, govorio koji lek, i kada, treba da uzmu.

Foto: robot Telenoid R1, kompanije Eager koji su dizajnirali istraživači univerziteta u Osaki, izašao u prodaju jeseni 2010. godine; napravljen je da pomogne u obrazovanju i komunikaciji u procesu nege starih osoba.