Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Roboti kao negovatelji starih i nemoćnih

Robot Telenoid R1 pomaže starijima u komunikaciji sa decom i unucima u kući ili u domu za negu starih lica.

Samo u SAD će do 2020. godine biti potrebno 70 odsto više negovatelja starih i nemoćnih. Međutim, plate su relativno male, oko 21 hiljadu dolara godišnje, pa ni posao nije popularan.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naslednici nemaju novca da plaćaju negu, a sve manje imaju vremena i strpljenja da sami pomažu onemoćalim roditeljima. Zato stručnjaci veruju da roboti mogu da premoste ovaj problem i već uveliko razvijaju tehnologije koje bi to omogućile.

Ipak, istovremeno postavljaju pitanje: Da li možemo brigu o starim ljudima prepustiti mašinama umesto da im se sami posvetimo? (Vidi na linku kako je ova tema obeđena u filmu Robot i Frenk)

Nedavna studija kaže da stariji jesu zainteresovani za pomoć robota u kući, ali da izgled robota igra veliku ulogu u poverenju. Stariji veruju da su za mehaničke radnje po kući pouzdaniji roboti koji izgledaju kao mašine, ali ipak žele robota sa „ljudskim likom“ koji bi im, na primer, govorio koji lek, i kada, treba da uzmu.

Foto: robot Telenoid R1, kompanije Eager koji su dizajnirali istraživači univerziteta u Osaki, izašao u prodaju jeseni 2010. godine; napravljen je da pomogne u obrazovanju i komunikaciji u procesu nege starih osoba.