Početna Magazin Godine Antipsihotici godišnje ubiju 500.000 starijih osoba

Antipsihotici godišnje ubiju 500.000 starijih osoba

Antipsihotici godišnje ubiju 500.000 starijih osoba

Istraživački direktor u Nordijskom odeljenju Cochrane* centra u Danskoj, Peter Gøtzsche, upozorio je da antipsihotički lekovi (neuroleptici) na Zapadu godišnje odvedu u smrt preko pola miliona osoba starijih od 65 godina, dok su njihovi pozitivni efektu minimalni i u velikoj meri precenjeni.

*Cochrane centar nosi ime po britanskom naučniku i istraživaču u medicini koji je u mnogome doprineo razvoju epidemiologije kao grane nauke –  Archie Cochrane.

Iako ova izjava nije prošla bez oštrih kritika među njegovim kolegama, mnogi se slažu da se antipsihotički lekove u preteranoj meri prepisuju pacijentima koji pate od demencije u cilju njihovog smirivanja:

– S obzirom na rezultate, predviđam da bismo mogli skoro u potpunosti da koristimo antipsihotičke lekove bez ikakvih loših posledica – kaže Gøtzsche.

On je upozorio na prevare sa kliničkim ispitivanjima koja se često nastavljaju na već razrađene terapije koje su pacijenti uzimali neposredno pre testiranja, kao i na to da se samoubistva pacijenata tokom kliničkih ispitivanja najčešće ne uzimaju u obzir prilikom prikazivanja rezultata, prenosi RT.