Jutjub kanal Kinoteke: Dokumentarci iz doba Kraljevine Jugoslavije

Jutjub kanal Jugoslovenske kinoteke obogatili su novopodignuti dokumentarci iz doba Kraljevine Jugoslavije. Koristan poklon svima koje zanimaju istorija i kultura srpskog naroda u prvoj polovini XX veka.

Jugoslovenska kinoteka postavila je na svoj Jutjub kanal još devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Raznovrsna selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže.

Najstariji je filmski dokument „Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru“, 5. novembra 1922. godine. U spomen-kosturnicu u tom mačvanskom mestu sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austrougarskog terora iz 1914. godine. Osvećenju su prisustvovale brojne istaknute ličnosti. Posebna vrednost snimka je što se na njemu pojavljuje Arčibald Rajs.

Mogu se videti i živopisni filmovi „Svadba u Topoli“ i „Svadba u Slancima“. U njima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Pažnju privlače i filmski materijal „Jedriličarska grupa Aero-kluba ‘Deveti’ leti“ (Četiri kraće storije o letenju). Dve od ove četiri filmske priče su snimljene u boji.

U filmskom zapisu „Otvaranje beogradskog sajma“ prikazana je svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u Beogradu u jesen 1937. godine.

Interesantni kadrovi krase film „Dubrovnik ‘Grad Sv. Vlaha'“, u režiji Maksa Šalmića iz 1938. godine.

Tu su i reportaža „Muzej kneza Pavla“ (1939), film „Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom“ (1940). „Sahrana Ljube Davidovića“ (1940)…

U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije Kraljevine Jugoslavije.

O tome svedoči i ovaj izbor filmova objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke „Razglednice starog srpskog filma“. U ovom izboru sada može da besplatno uživa i najšira publika.

Ovde ćete naći YouTube kanal Jugoslovenske kinoteke

Izvor: Dnevnik
Fotografija: Youtube kanal Jugoslovenske kinoteke
„Svadba u Topoli“ (1930)

Moglo bi vas zanimati: