Početna Magazin Godine Istorija Kolarac: Tonski zapisi govora Jugoslovena u Čehoslovačkoj do 1938. godine

Kolarac: Tonski zapisi govora Jugoslovena u Čehoslovačkoj do 1938. godine

Kolarac: Tonski zapisi govora Jugoslovena u Čehoslovačkoj do 1938. godine

Šta je predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije rekao u svom govoru na sahrani Masarika? Kako su gosti iz Jugoslavije dočekani i kako su pozdravili domaćine na Sveslovenskim sokolskim igrama 1938. godine u Pragu? Koja su nova saznanja u domaćoj radiofoniji?

Kolarčeva zadužbina u Beogradu priredila je predavanje i slušanje ekskluzivnih tonskih zapisa govora Jugoslovena u Čehoslovačkoj pre Drugog svetskog rata, koji su otkriveni u radijskim arhivama u Pragu – „Jugosloveni pred mikrofonima Čeholovačkog radija do 1938.“ (nepoznati snimci, sačuvao Radio Prag).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Gosti će čuti nova saznanja u domaćoj istoriji radiofonije, ali i tonske zapise govora gostiju iz Kraljevine Jugoslavije na Sokolskom sletu 1938. godine, kao i govora predsednika vlade dr Milana Stojadinovića na sahrani prvog predsednika Čehoslovačke – Tomaša Masarika, 1937. godine u Pragu.

Tomaš Masarik, spomenik na praškim Hradčanima
Tomaš Masarik, spomenik na praškim Hradčanima

Najveći deo snimaka koji će biti predstavljeni potiče sa 10. Sveslovenskih sokolskih sletova održanih 1938. godine u Pragu, tada prestonici ujedinjene Čehoslovačke.

Učesnici događaja biće Đorđe Malavrazić, glavni urednik Drugog programa Radio Beograda,
dr Slobodan Selinić, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, i Dragoslav Simić novinar i osnivač sajta Audio i foto arhiv.

Gosti na Kolarcu imeće izbor slušanja sledećih tonskih zapisa:

  1. Vaslav Kasik, direktor Radio Praga, govori o čehoslovačkom radiju pre Drugog svetskog rata (2005. godina)
  2. poslanik Kraljevine Jugoslavije u Pragu, književnik Mita Dimitrijević, govori o svom prijateljstvu sa predsednikom Čehoslovačke Tomašom Masarikom (1937. godina)
  3. predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije, dr Milan Stojadinović, na sahrani Predsednika Tomaša Masarika (1937. godina)
  4. snimak pevanja grupe radnika farike duvana sa juga Srbije, snimio nemački radio, sačuvao Radio Prag (1936? godina)
  5. reporter iz Bratislave u prenosu uživo, na dočeku sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
  6. general Miloš Zak pozdravlja sokolare iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
  7. divizijski general Jovo Kukavičić* otpozdravlja domaćinima na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
  8. inzenjer Dragos Adamovic Nasa krila aeroklubinženjer Dragoš Adamović, sekretar aero-kluba „Naša krila“ (foto pored, preuzeto sa sajta cigalic.50webs/com – Naša krila), sa drugim avijatičarima, odmah pri sletanju u Čehoslovačku, pozdravlja domaćine 10. Sveslovenskog sokolskog sleta u Pragu (1938. godina)
  9. govori sedamnaestogodišnja Jovanka Jovanović iz Zemuna, 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)
  10. pozdrav nepoznatog omladinca sokolara iz Kraljevine Jugoslavije na 10. Sveslovenskom sokolskom sletu u Pragu (1938. godina)

Predavanja i prezentacija tonskih zapisa:

„Jugosloveni pred mikrofonima Čeholovačkog radija do 1938.“

Kolarčeva zadužbina, Beograd

utorak, 3. februar 2015. godine, 19:30 časova.

ulaz slobodan

*Slučajna napomena:

Tražeći više detalja o divizijskom generalu Jovu Kukavičiću (1881—1969, zarobljen 1941. godine, nije se vratio na dužnost nakon rata), Penzin je pronašao i isečak iz knjige Aleksandra M. Ognjevića „Bristol Blenheim“, o avionu, britanskom lakom bombarderu , u kom se u poglavlju o Kraljevini Jugoslaviji, na 28. strani, pominje i general Jovo Kukavčić (ovde bez još jednog „i“) u Aprilskom ratu, a u vezi sa mogućom operacijom bombardovanja Zadra 8. aprila 1941. godine od strane 8. bombarderskog puka Kraljevine Jugoslavije (Više detalja na sajtu knjige „Bristol Blenheim, The Yugoslav Story, Operational Record 1937–1958; Aleksandar M. Ognjenović„).