Foto albumi Ljudi odlaze, dela ostaju

Jozef Pilates – Um kontroliše telo

Jozef Pilates je osmislio metodu vežbanja koja nosi njegovo ime i koja je poznata svuda u svetu. Ali ono što je značajnije, njegova metoda je uticala i na savremene stavove o fizičkoj aktivnosti i odnosu prema telu.

Pilates je rođen 1883. godine u Nemačkoj. Otac mu je bio gimnastičar, a majka naturopat. Josef je bolovao od astme i rahitisa te, da bi osnažio svoje slabašno telo, počinje da razvija poseban sistem vežbi. Ne samo što je osnažio telo, već ga je doveo do savršenstva zbog čega je često fotografisan kao ideal muške lepote.

Za vreme Prvog svetskog rata, kao stažista je radio sa bolesnicima koji su bili vezani za krevet. Pričvršćivao je sprave koje su držale bolesne udove bolesnika dok bi on sa njima vežbao. Bolesnici su se mnogo brže oporavljali.

Nakon rata, emigrira u Ameriku i 1926. godine osniva prvi Pilates studio. Jedno vreme, njegove vežbe bile su profesionalna tajna vrhunskih plesača i sportista.

Danas, svi znaju za njegove vežbe. Nažalost, omasovljavanje dovodi do iskrivljavanja, pa i pojedini savremeni instruktori pilates metode zanemaruju njegove postulate.

Pilates se zasniva na “kontrologiji” – korišćenje uma da se ovlada mišićima. Pilates je verovao da su pravilno disanje, gipka kičma i jako “središte moći” (područje oko abdomena) presudni za zdrav život. A svako ih pravilnim vežbanjem može postići.

Smatrao je da se penzionišemo prerano i da umiremo isuviše mladi. “Naše najbolje godine trebalo bi da budu 70-te, a starost ne bi trebalo da nas stigne pre nego što se približimo stotoj.”

Fotografija “Jo Pilates 1961.” (deo): I.C. Rapoport 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija