Još jedan bivši ABA košarkaš je preminuo bez penzije

U kratkom periodu pre nego što je preminuo u svom skromnom domu u Indijanopolisu, Sem Smit je progutao svoj ponos i tražio novac od fondacije koja pomaže bivšim košarkašima da bi sahranio ćerku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sem Smit je bio košarkaš Američke asocijacije košarkaša (American Basketball Association – ABA). ABA je bila glavna liga u muškoj košarci od 1967. do 1976. godine kada se spojila sa Nacionalnom košarkaškom asocijacijom.

Sem Smit je bio pionir u košarci, jedan od onih koji su utrli put onome što je NBA danas. Nakon što je sa klubom Juta Stars (Utah Stars) osvojio ABA prvenstvo, zaposlio se kao nadzornik bezbednosti u Fordovoj fabrici u Indijanopolisu. Godine su prolazile, a vremena su postala teža.

Približavalo se okupljanje univerzitetskog košarkaškog tima Kentucky Wesleyan Panthers povodom 50-godišnjice osvajanja šampionata u univerzitetskoj ligi. Budući da nije imao novca, Sem Smit je kontaktirao fondaciju „Dropping Dimes“ koja pomaže ABA košarkašima u nevolji i njihovim porodicama. Tražio je pozajmicu, a ne poklon, kako je naglasio, od 250 dolara. Fondacija mu je dala novac uz objašnjenje da je to, ipak, poklon, a ne pozajmica.

Sem Smit se nadao penziji od oko 2.000 dolara mesečno. Smatrao je da NBA treba da mu omogući dobijanje ove penzije nakon pet godina igranja u ABA ligi, ligi čija je naslednica današnja NBA liga.

Dve godine kasnije, još uvek bez penzije, Smit je ponovo morao da kontaktira Fondaciju. Njegova ćerka je umrla kao samohrana majka, ostavivši za sobom petogodišnjeg dečaka sa autizmom o kome su se sada starali Sem i njegova žena Helen.

„Zvao me je plačući“, priča Skot Tarter, direktor i osnivač Fondacije „Dropping Dimes„. Ostareli košarkaš nije imao novca da plati sahranu svoje ćerke. Fondacija je i tada pomogla, a Smit je i dalje čekao penziju. Penziju od NBA nikada nije dobio.

***

Nekoliko nedelja pre nego što je, 18. maja 2022. godine, preminuo u 79. godini, snimljena je naslovna fotografija ovog članka. Fotografija Smita koji leži u bolničkom krevetu pored svoje ABA lopte deluje uznemirujuće. Ali upravo tu fotografiju je Smit želeo da ljudi vide.

„Zgrabio me je za ruku i privukao blže sebi“, priča Tarter koji je fotografiju i snimio. „Učinio bih sve da NBA pomogne ovim momcima“, rekao je tada Smit.

Možda će ova fotografija tome pomoći. Smit je znao da je za njega prekasno. NBA mu nikad nije omogućila penziju.

Izvor i fotografija: Yahoo

Možda će vas zanimati: