91-godišnji polumaratonac stigao na cilj u Majamiju

Nakon skoro pet sati, na cilj u Majamiju, stigao je 91-godišnji polumaratonac Luis Res.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Majami maraton, jedan od najinkluzivnijih na svetu, ponovo je uspešno održan na ulicama tog grada na Floridi. Među njegovim učesnicima koji su uspešno stigli na cilj bio je i polumaratonac star 91. godinu, ali i brojni ljudi u invalidskim kolicima.

Maraton u Majamiju, kako navode organizatori, uvek je isticao potrebu za inkluzijom kao delu svoje misije. To je jedna od najmultikulturalnijih trka na svetu – sa učesnicima koji hrle na Floridu iz cele Latinske Amerike.

Među takmičarima nalaze se i oni sa invaliditetom, pa je prema rečima organizatora, logičan korak bio da se ide dalje, da se u maratonu i polumaratonu ove godine napravi nova kategorija namenjena učesnicima koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene (nebinarne osobe).

„Posvećeni smo inspirisanju zdravog, srećnog života za sve u našim zajednicama. Želimo da postanemo zdravo okruženje i sredina posvećena inkluziji, jednakosti i raznolikosti“, naveli su organizatori.

Među učesnicima maratona bio je i Luis Res, penzionisani advokat iz južne Floride. Ovaj 91-godišnjak jednom nedeljno igra golf i tenis. On je polumaratonsku trku završio za četiri sata, 53 minuta i 39 sekundi.

Martin Langsfild i njegov otac Pablo ispunili su svoju „tešku emotivnu misiju“ u znak sećanja na njihovu sestru i ćerku koja je poginula u zgradi koja se srušila u delu Majamija kada je stradalo gotovo 100 ljudi. Martin je istrčao maraton, a Pablo polumaraton.

Marsel Linjon je pobedio, a postao je trkač tek nakon saobraćajne nezgode u kojoj je ostao paralizovan od struka nadole. Nesreća se dogodila pre više decenija a takmiči se od 2005. godine. Taj 68-godišnjak sa ostrva Sent Barelemi pobedio je u maratonu čiji su učesnici bili u invalidskim kolicima. Čitavu trku od 42 kilometra završio za jedan čas, 38 minuta i 17 sekundi.

Izvor: 021