Početna Magazin Godine 5 lekcija o penzionisanju Kobija Brajanta

5 lekcija o penzionisanju Kobija Brajanta

5 lekcija o penzionisanju Kobija Brajanta

Kobi Brajant je na originalan način najavio svoje penzionisanje. Ne morate pisati pesme pred odlazak u penziju, ali neke lekcije o tome kako se uspešno penzionisati, možete naučiti upravo od ovog sjajnog sportiste.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čak i ako ne pratite NBA ligu, verovatno ste čuli za Kobija Brajanta. Košarkaš Los Anđeles Lejkersa koji je već postao legendarno ime svetskog sporta, najavio je da se krajem ove sezone povlači. To je učinio na jedan neuobičajen način – objavom poeme „Dear Basketball„.

Dr Ronald Riđio je za NPR pravio intervjue o penzionisanju Kobija Brajanta. Budući da je Riđio stručnjak u oblasti poslovnih veština, shvatio je da bi javnost zapravo mogla dosta da nauči od ovog košarkaša o tome kako se na pravi način pripremiti za penzionisanje.

Prenosimo pet lekcija koje su, prema dr Riđiju, vredne kopiranja.

1. Mislite o penziji u ranim fazama svoje karijere

Kobi je izjavio da je već u 21. godini, dakle u vreme kada je tek tri godine profesionalno igrao košarku, počeo da razmišlja o vremenu na kraju karijere kada se treba penzionisati. On je počeo da pravi planove za svoje penzionisanje već u veoma ranom dobu.

To je u suprotnosti sa stavovima većine Amerikanaca koji, na početku karijere, ne štede u meri koja je dovoljna da bi se zadovoljile njihove potrebe nakon penzionisanja.

Važno je istaći da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji sasvim drugačiji penzijski sistem, te da se ovde ne govori o štednji uz plaćanje doprinosa za penziono osiguranje.

Ovo će biti sve važnije i u Srbiji jer je česta pojava da poslodavci uplaćuju minimalne doprinose u penzioni fond, a da zaposleni ne (mogu da) razmišljaju o vremenu kada budu prestali da rade – ako penzioni fond Srbije opstane u vreme kada oni budu otišli u penziju, kolikoj penzijici mogu da se nadaju. Da ne govorimo o tome da neprijavljeni rad, kada se nikakvi doprinosi ne plaćaju, još uvek postoji.

2. Slušajte svoje telo (i um)

Za profesionalne sportiste, često je iscrpljenost organizma ta koja negativno utiče na njihov učinak i na kraju ih natera u penziju. Ako se bavite fizičkim radom, slabiji učinak će se javiti u mnogo kasnijem dobu nego kod sportista. Mnogima od nas moglo bi se desiti da nas mentalni i zdravstveni faktori nateraju da se penzionišemo.

Zaključak dr Riđija je da, ako nam um ili telo govore da treba da usporimo, treba ih poslušati.

3. Planirajte svoju budućnost

Kobi Brajant ima bezbrojne mogućnosti za karijeru nakon igračke i on je veoma dobro svestan različitih puteva kojim bi mogao da krene kada je u pitanju njegova druga karijera. Ronald Riđio je siguran da Kobi ima plan. Ni mi ne sumnjamo u to.

Ključna stvar kod druge karijere ili kod aktiviranja u penziji jeste pronaći ono što ispunjava čoveka, što je njegova pasija. Onda, na osnovu toga, treba napraviti plan. Najuspešnije starije osobe koje Riđio zna jesu one čija je druga karijera stimulativna podjednako ili čak više nego karijera pre penzije.

Skrećemo vam pažnju da je ovo važno i za srpske penzionere i one koji planiraju penziju u Srbiji. Jer ovde nije reč o zapošljavanju u klasičnom smislu reči, već o aktivnosti koja svakom penzioneru znači obezbeđivanje boljeg zdravlja, kako fizičkog, tako i psihičkog i, u krajnoj liniji, duže uživanje u penziji.

4. Posavetujte se sa drugima i pripremite se psihološki

Kobi je spomenuo da se posavetovao sa Majklom Džordanom koji mu je pomogao da se pripremi za penzionisanje, kao i da je sledio primere drugih profesionalnih sportista, kao što je Medžik Džonson, koji su prosperirali u godinama koje su sledile nakon njihove sportske karijere.

Stvaranje mreže podrške koja će osobi pomoći da se psihološki pripremi i nosi sa prvim godinama u penziji od presudne je važnosti za uspešno prilagođavanje.

5. Budite dostojanstveni na odlasku

Ako se penzionišete sa žaljenjem i neprijateljskim stavom prema poslodavcu ili prema činjenici da je došlo vreme da napustite svoje radno mesto, teško da ćete imati uspešno penzionisanje.

Kobi je odlučio da završi sezonu i nije se momentalno penzionisao kako bi imao vremena da se pozdravi i zahvali navijačima i saigračima.

Treba biti dostojanstven, akcenat staviti na dobre strane karijere i gledati sa optimizmom u budućnost.

Znamo da je ovo, u slučajevima kada penzija znači primanje sa kojim ne znate kako ćete sastaviti kraj sa krajem, možda iritantno pročitati. Imajte u vidu da se ovim tekstom obraćamo pre svega onom delu naših čitalaca koji su na počecima svoje karijere. Oni bi trebalo da već sada misle na taj ekonomski faktor i da se ne oslanjaju na to da će se stvari magično rešiti jednog dana kada oni budu odlazili u penziju.

Ali i za one naše čitaoce koji su pred penzijom, bez obzira na visinu buduće penzije, „biti dostojanstven“ uvek je dobar savet.

Mogu vas zanimati i tekstovi: