Početna Magazin Godine Zdravstveni radnici napuštaju Srbiju, mladih specijalista nema (video)

Zdravstveni radnici napuštaju Srbiju, mladih specijalista nema (video)

Zdravstveni radnici napuštaju Srbiju, mladih specijalista nema (video)

U jednom oglasu za posao u Nemačkoj, uslov je bio da lekar nije proveo ni dan na poslu u Srbiji. Dakle, smatra se da bi i jedan radni dan u zdravstvenom sistemu Srbije mogao da smeta u iskustvu i navikama mladog lekara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Radnika je sve manje, posla je sve više. Svi mi radimo za dvojicu – trojicu, pa čak i više“, rekao je za Al Džaziru Radivoje Stojanović, medicinski tehničar iz Beograda.

Blizu hiljadu lekara, ali i stotine drugih zdravstvenih radnika i ove, 2015. godine, odlučno je da napusti Srbiju. U Srbiji, niko ne vodi evidenciju koliko lekara svoj radni vek nastavi u inostranstvu.

„Plata je sve manja i manja“, kaže Stojanović, „te se u poslednje vreme ne mogu obezbediti normalni uslovi za život.“ Ovaj medicinski tehničar se nada da će uspeti da ode u Norvešku. Skandinavske zemlje i Nemačka su najčešće odredište srpskih zdravstvenih radnika.

U Lekarskoj komori Srbije (LKS) potvrdili su da se u inostranstvo spremaju i mladi lekari, ali i specijalisti. Vesna Jovanović iz LKS kaže da preko 80 odsto čine mladi ljudi, neposredno nakon završetka studija i nekoliko godina nakon toga.

„To su uglavnom ljudi koji su izgubili nadu da će dobiti posao. Manji broj, procentualno, je specijalista i subspecijalista, ali je to možda za zdravstveni sistem dramatičnije“, ocenjuje Vesna Jovanović.

Lekar opšte prakse prosečno zaradi oko 500 evra, a specijalista oko 700. Ali plate nisu jedini razlog odlaska. To su i loši uslovi rada i preopterećenost lekara.

Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta izneo je podatak koji bi trebalo sve da nas zabrine. U jednom oglasu za posao u Nemačkoj, uslov je bio da lekar nije proveo ni dan na poslu u Srbiji. Dakle, smatra se da bi i jedan radni dan u zdravstvenom sistemu Srbije mogao da smeta u iskustvu i navikama mladog lekara.

Poseban problem Srbija će imati jer čeka nove, mlade specijaliste. Tek poslednjih nekoliko godina, mladi lekari mogu da se specijalizuju u oblastima koje su deficitarne. Nedostaju radiolozi, kardiohirurzi, pedijatri, anesteziolozi…

Vesna Jovanović iz LKS kaže da ćemo imati jedan mali problematičan period dok mladi lekari ne stasaju u dobre, iskusne specijaliste.

Sasvim druga priča je u privatnom sektoru – znatno bolji uslovi rada i zadovoljni lekari. Dr Ivana Petrović iz privatnog doma zdravlja „Belmedic“ nada se da će privatna praksa sve više privlačiti i pacijente i lekare. Ona smatra da bi privatni sektor mogao biti značajan faktor koji će omogućiti mladim lekarima da ostanu u Srbiji, da se usavršavaju, napreduju i da od svog rada vrlo lepo žive.

Prilog Al Jazeera možete pogledati ispod.