Početna Magazin Godine Svet U potrazi za dragocenostima starenja – putovanje Jugoistočnom Azijom

U potrazi za dragocenostima starenja – putovanje Jugoistočnom Azijom

U potrazi za dragocenostima starenja – putovanje Jugoistočnom Azijom

Dvoje tridesetogodišnjaka rešili su da se otisnu na put kako bi otkrili jedan deo sveta – Jugoistočnu Aziju, ali i jedno doba ljudskog života – starost, onako kako se ona doživljava tamo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Anais Patdoj ima 30 godina i psiholog je u gerontološkom centru u Bretanji, a Kristof Luandr ima 33 godine i fotograf je i preduzetnik u oblasti pomoći drugim licima. Zajedno, odlučili su da otkriju i ljude i zemlje, ali pre svega, da stave akcenat na starenje stanovništva.

Da bi prikupili novac za svoj projekat, oni su ga prezentovali na tzv. crowdfunding sajtu (sajt za prikupljanje sredstava od velikog broja ljudi za pokretanje neke ideje, posla ili proizvoda).

Šta je koncept ovog projekta? Dva putnika, savršeno svesna sve izrazitijeg starenja svetskog stanovništva, procenjuju da „produžetak dužine života može biti izvor pozitivnih mogućnosti! Zato želimo da stavimo naglasak na one dragocenosti starenja koje nam otkrivaju druge civilizacije“.

Kako se stari u drugim zemljama? Kako se tkaju veze među različitim generacijama? Na koji način se produžavanje životnog veka može posmatrati kao zajedničko bogatstvo?

U današnje vreme, svest da se starost produžava najčešće proizvodi negativne asocijacije. Neprestano se govori o teretu godina i o trošku koji stari predstavljaju za naše društvo. Međutim, starost je životno doba koje ima svoju veliku vrednost.

Tokom jedanaest meseci i kroz jedanaest zemalja, ovaj par će prikupljati video i audio svedočanstva o starijim ljudima, ali i tragati za zanimljivim lokalnim inicijativama ili državnim programima koji se tiču podrške starijima.

Putovanje počinje 5. januara 2016. a planirano je da se završi novembra 2016. godine. Par će poći iz Pekinga (Kina) za Nju Delhi (Indija), a zatim odlaze u Vijetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Maleziju, Indoneziju, Burmu, ponovo Indiju, Šri Lanku i Nepal. Ukupna cena njihovog projekta je 20.830 evra.

Projekat VOYÂGE