Početna Magazin Godine Ekonomija Japanski nacionalni penzioni fond na gubitku

Japanski nacionalni penzioni fond na gubitku

Japanski nacionalni penzioni fond na gubitku

Japanski nacionalni penzioni fond, najvredniji na svetu, pretrpeo je najveći godišnji gubitak od globalne finansijske krize, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik iz japanskog ministarstva zdravlja.

Fotografija: Zamak bele čaplje

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U japanskom ministarstvu zdravlja, koje nadzire Vladin penzioni investicioni fond, kažu da je Fond na putu da prijavi manjak od 5.000 milijardi jena (49 milijardi dolara) u fiskalnoj godini završenoj u martu 2016. godine, prenosi agencija Frans pres.

U Politici dalje čitamo da je ova cifra, prema rečima neimenovanog zvaničnika, pomenuta na sastanku iza zatvorenih vrata.

Najnoviji gubitak je delimično povezan sa padom akcija na berzama u leto 2015. godine, na koji je uticao strah vezan za usporavanje kineske ekonomije i iznenadna devalvacija juana.

Prethodni rekordan gubitak od 9.300 milijardi jena zadesio je Fond u godini završenoj u martu 2009. godine, pošto su se finansijska tržišta sunovratila nakon bankrota američke banke Lehman Brothers u septembru 2008. godine.

Japanski penzioni fond, vredan 1.370 milijardi dolara, gotovo je udvostručio iznos akcija u svom portfoliju kako bi generisao veće prinose, a sve sa ciljem finansiranja rastućeg broja penzionera u Japanu koji zavise od isplata fonda, navodi AFP, a prenosi Tanjug.